Ko je žena koja je udarila šakom o sto i “ućutkala” Vučića u Vijeću sigurnosti UN? (VIDEO)

Na jučerašnjoj redovnoj sjednici Vijeća sigurnosti UN o Kosovu došlo je do verbalnog okršaja između predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i predsjedavajuće sjednicom Vanesse Frazier s Malte. Završila se tako što je Frazier lupila šakom o sto i “ućutkala” Vučića. Do verbalnog okršaja došlo je kad je predsjedavajuća sjednicom dala riječ predsjedniku Aleksadru Vučiću i napomenula da ima tri minuta za svoje izlaganje, kao što je ranije dogovoreno.

Vučić je, umjesto svog izlaganja, rekao da to nije dogovoreno i dodao: „Ali nema veze“, na šta mu je Frazier odgovorila da „jeste dogovoreno“.

Nakon što je predsjednik Srbije još jednom rekao „nije dogovoreno“, Frazier je reagovala udarajući šakom o stol. Rekla je da je to dogovoreno s njenom zamjenicom i da ne dozvoljava da ona bude predstavljena kao lažov.

Nakon ovoga je Vučić nastavio sa objašnjavanjem ali ga je predsjedavajuća prekinula i vratila na izlganje zbog kojeg je došao, prenijela je Nova.rs.

„Hvala gospodine predsjedniče, imate tri minuta“, rekla je Vanesa Frajzer.

Ko je Vanessa Frazier?

Vanessa Frazier je stalna predstavnica Malte pri Ujedinjenim nacijama i karijerni diplomata iz te zemlje.

Diplomatsku karijeru je započela kao student diplomatije 1992. da bi dve godine kasnije bila izabrana za prvog sekretara u Ministarstvu spoljnih poslova Malte zadužena za SAD, nakon čega je raspoređena u Odeljenje za Mediteran.

Frazier je bila ambasador Malte u Briselu, Belgiji, Luksemburgu i NATO-u. Tokom 2013. prebačena je u Italiju i akreditovana u San Marinu i telima Ujedinjenih nacija sa sedištem u Rimu.

U Ujedinjenim nacijama izabrana je 2021. godine za predsedncu Drugog komiteta UN, Ekonomskog i finansijskog komiteta.

Ona je prva žena na poziciji stalnog predstavnika Malte pri Ujedinjenim nacijama.

Pogledajte video i šta se desilo u VIjeću sigurnosti UN-a.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.