Koalicija “Država” reagovala na objavu SNSD-a gdje ratni zločinac Mladić čestita rođendan Dodiku: Posljedice po ljude u lokalnim zajednicama gdje žive povratnici!

Koalicija “Država” reagovala je na objavu SNSD-a u kojoj presuđeni ratni zločinac Ratko Mladić čestitao rođendan Miloradu Dodiku, članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Njihovo saopćenje prenosimo u cjelosti:

“Koliko je Bosni i Hercegovini nužna denacifikacija govori sramotna čestitka na zvaničnom Twitter nalogu SNSD-a, u kojoj je objavljeno da ratni zločinac Ratko Mladić čestita rođendan članu Predsjedništva BiH i lideru SNSD-a Miloradu Dodiku.

Također je objavljeno da je Dodik uzvratio čestitke Mladiću jer su obojica rođena na isti dan.

Ovo se dešava u vrijeme dok traje još jedan agresivni rat u Evropi, u Ukrajini, što govori da zločinci imaju podršku i da to predstavlja prijetnju po budućnost i naše države.

Jučer Bosna i Hercegovina, danas Ukrajina, sutra je opet to moguće u Bosni i Hercegovini, jer sistem zasnovan na agresiji i gaženju međunarodnog prava ne može proći bez žrtava i narušavanja slobode za stotine hiljada ljudi, o čemu svjedočimo i danas.

Ratko Mladić je pravosnažno presuđen na međunarodnom sudu za najteže zločine, uključujući i genocid u Srebrenici. Ovo su planetarno poznate činjenice i Mladić predstavlja jednu od najnegativnijih pojava u novijoj historiji. O njemu se govori kao o nacističkim generalima, o njegovoj krvavoj prošlosti se zgraža čitav civilizirani svijet.

Nažalost, najveća politička organizacija u entitetu RS, SNSD-a, Mladića slavi kao nacionalnog heroja, što predstavlja poziv na nove ratne zločine i genocid. Ovi stavovi na društvenim mrežama naročito izazivaju posljedice po ljude u lokalnim zajednicama gdje žive povratnici.

Pozivamo Tužilaštvo Bosne i Hercegovine da se dosljedno sprovodi Krivični zakon Bosne i Hercegovine i odredbe kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida.

Koalicija Država! je ranije podnosila tužbe protiv Dodika i drugih odgovornih za negiranje genocida, te očekujemo podizanje optužnica. Ovakvo ponašanje političkog establišmenta u entitetu RS govori o potrebi demokratizacije tog entiteta, mijenjanju obrazovnog sistema i prihvatanja civilizacijskih standarda.

Mi kao politička koalicija zagovaramo pravnu državu, potpunu primjenu zakona, ali i insistiramo na principima koji neprihvatljivim drže veličanje presuđenih ratnih zločinaca”, zaključili su u saopćenju.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.