Koliki bi trebao biti pritisak zraka u gumama zimi?

Odgovarajući pritisak u gumama je ključan za sigurnost automobila ali i za “zdravlje” samih guma. Ako pritisak u gumama nije ispravan, to utiče na životni vijek guma, a može biti i vrlo opasno. Propisani pritisak u gumama dosta se razlikuje od auta do auta, a ovisi o vrsti guma, masi automobila i njegovom opterećenju.

Podaci o ispravnom pritisku u gumama obično se mogu pronaći na B-stupu automobila na strani vozača ili na unutrašnjoj stani poklopca otvora za nadolijevanje goriva.

Ako nisu ni na jednom od ovih mjesta, sigurno ćete ih pronaći u uputama za korištenje automobila, piše Jutarnji list, a prenosi Danas.

Ovisno o tome koliko vozite, starosti i stanju guma, opterećenju auta, vanjskoj temepraturi i mnogim drugim faktorima pritisak zraka u gumama nije konstantan već se često mijenja, a s vremenom ponekad zna i znatno pasti.

Zbog toga se preporučuje redovito provjeravati stanje tlaka u gumama. To ne mora biti previše često, a idealno bi bilo da pritisak provjerite pri svakom drugom točenju goriva.

Za većinu vozača je to otprilike svaka dvije sedmice do mjesec dana.

Šta se može desiti ako je pritisak u gumama neispravan? Ako je pritisak zraka prenizak, površina kojom guma ima kontakt s cestom se povećava.
Sukladno tome, povećava se i otpor kotrljanja, što u konačnici dovodi do veće potrošnje goriva.

Također, čak i kod malog odstupanja guma se blago deformira, a zbog toga se stabilnost u vožnji smanjuje.

To u ekstremnim slučajevima može završiti tragično, pogotovo ako prebrzo vozite u zavojima. Iz istog razloga povećava se put kočenja, a gume čak mogu puknuti tokom vožnje.

Još opasniji je previsok pritisak u gumama.

U tom se slučaju površina kojom guma ima kontakt s cestom smanjuje.

Time se smanjuje otpor kotrljanja i potrošnja goriva, ali se istovremeno povećava trošenje gume na kontaktnoj površini.

Guma zbog manje kontaktne površine ima duži put kočenja i veću mogućnost za proklizavanje u zavojima. Također se povećava rizik od akvaplaninga.

Na koliko pumpati?

Automobilske gume većine modela automobila obično pumpamo na pritisak od 2 do 2,4 bara, a preporučenu brojku za vaš automobil, koja je obično istaknuta na naljepnici negdje na automobilu (obično na limu unutarnje strane, ili okviru vrata), valja primjenjivati tokom cijele godine jer ne postoje različiti brojevi za ljeto ili zimu.

Međutim, vanjska temperatura ipak utiče na pritisak u gumama, pa ćete zato zimi kada stignu “minusi” trebati češće provjeravati i dopunjavati gume zrakom nego u ljetnim mjesecima, a sve kako biste održali idealan pritisak koji je jedan od bitnijih faktora za sigurnost vožnje.

Staro mišljenje vozača je da su nedovoljno napumpane gume bolje za vožnju po zimskim uvjetima jer tada gume ostvaruju veći kontakt s terenom po kojem voze.

Teoretski, to je tačno, a ponekad je i korisno, primjerice pri izvlačenju iz dubokog pijeska, no zapravo nije sigurno voziti s niskim pritiskom u gumama. Držite pritisak i ljeti i zimi koliko preporučuje proizvođač.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.