Koliko dijaspora šalje novca u Bosnu i Hercegovinu? Ostaje i gorko pitanje – kome će novac slati kada iz BiH odlaze čitave porodice?

Bh. dijaspora iz godine u godinu sve je brojnija, a sa porastom broja onih koji odlaze u inostranstvo, raste i količina novca koju šalju porodicama i rodbini u Bosni i Hercegovini. Podaci Centralne banke BiH pokazuju da su samo u prvom kvartalu 2023. godine ukupni tekući transferi iznosili 1,116 milijardi KM, ali se pretpostavlja da su brojke i znatno veće ako se računaju i transferi “iz ruke u ruku”.

Oko deset posto ukupnog novca koji trošimo u BiH nismo zaradili, već su nam to poslali naši ljudi iz inostranstva, kaže zvanična statistika.

Prema podacima Centralne banke BiH dijaspora je u Bosnu i Hercegovinu u prošloj godini uplatila rekordnih 4,9 milijarde maraka – javlja BHRT.

U 2021. godini 4,3, a u pandemijskoj 2020. godini u Bosnu i Hercegovinu iz dijaspore se slilo 3,8 milijarde maraka”.

Ipak, pretpostavlja se da je ta brojka skoro dvostruko veća, jer u nju nisu uračunati “neformalni” i transferi “iz ruke u ruku”.

ZORAN PAVLOVIĆ, ekonomista

Da nema dijaspore, vjerovatno bi život bio mnogo teži u BiH. Takav devizni priliv je transfuzija koju prima bih od svoje dijaspore.

Koliko će još to dugo biti to ćemo da vidimo ali je suština da je to toliko značajno da je velika šteta da nemamo ministarstvo za dijasporu

Pored slanja novca, bh. dijaspora značajan novac potroši i tokom praznika.

Maja Mršić iz Bijeljine posjeduje mali obrt i, kako kaže, dolazak dijaspore se uvijek osjeti.

MAJA MRŠIĆ, vlasnica malog obrta

Tokom praznika više iz dijaspore ima klijenata.

Malo su bolje platežne mogućnosti u inostranstvu. Oni su došli na odmor, pa da iskoriste to virjeme za šetnju i razgledanje, tako da možda je i to razlog što naša dijaspora kupuje

Doznake iz inostranstva od naše dijaspore najviše stižu iz zemalja Zapadne Evrope, poput Njemačke, zatim Skandinavije, Sjeverne Amerike i nešto manje iz Australije.

JOVAN VASILIĆ, Udruženje potrošača “Zvono” Bijeljina

Teško da bi mogli preživljavati s obzirom na penzije, iznose penzija i plata.

Dijaspora je ta koja za sada najviše ubrizgava novca na ovo područje i da nije njih ovdje bi bilo veoma tužno, da kažem, živjeti.

Ako je suditi prema podacima iz prvog kvartala, u ovoj godini mogao bi biti oboren dosadašnji rekord doznaka iz inostranstva.

Ipak, ovo nije brojka za slavlje, a ostaje i gorko pitanje – kome će novac slati kada iz BiH odlaze čitave porodice?

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.