Komentar novinara za Sueddeutsche Zeitung: EU mora opremiti vojsku BiH modernim oružjem i tako ih zaštititi od Putina

Prema prognozama, Njemački list Sueddeutsche Zeitung u analizi kojom tumači političku situaciju u Bosni i Hercegovini ističe da bh. nacionalisti rade na uništenju države, te s izgledom za uspjeh, Moskva ih podržava, a Zapad dopušta takvo djelovanje.

Na početku se ističe da su frakcije unutar njemačke koalicije “semafor” napravile iskorak i u Bundestagu podnijele rezoluciju pod nazivom: Pomoć Bosni i Hercegovini na putu prema boljoj budućnosti.

Ona je prošle sedmice trebala biti usvojena na plenarnoj sjednici.

“Prema informacijama iz stranačkih krugova, zastupnik SPD-a u Bundestagu Josip Juratović, koji potječe iz Hrvatske, izvršio je utjecaj na stranku kako bi spriječio osudu nacionalističkog lidera Hrvata Dragana Čovića, koju je sadržavala rezolucija.

Čović i lider bosanskih Srba Milorad Dodik su opisani kao ‘nacionalisti’ i osobe koje rade na tome da unište BiH kao državu.

Ova politika, navodi se dalje u rezoluciji, zahtijeva odlučan, žestok otpor EU”, piše u komentaru SZ-a Alexander Rhotert.

Navodi se da se rijetko čuju tako jasne riječi o BiH ali da su one nužne jer se regija nalazi u opasnosti da bude uvučena u vrtlog ukrajinskog rata.

S tim u vezi, ističe autor, desio se niz incidenata iz kojih stoje Dodik i Čović i postavlja se pitanje šta zapravo radi visoki predstavnik Christian Schmidt.

“Svi ovi incidenti nisu uspjeli pokrenuti čuvara mirovnog sporazuma iz 1995, visokog predstavnika (i bivšeg njemačkog ministra poljoprivrede) da interveniše.

Njegov problem je bliskost sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem kojem on često pripisuje ‘umjereni utjecaj’ u Bosni.

To da su Vučić i Dodik uigrani dvojac sa identičnim ciljevima on potpuno negira. Čak i prijetnje smrću koje su mu upućene u Dodikovom prisustvu je Schmidt ignorisao”, piše SZ.

Autori smatraju da se time ohrabruju “politički huligani” i da Schmidt nije smatrao neophodnim kritikovati neustavne manifestacije kao što je Dodikova vojna parada.

“To bi doduše bilo više simboličnog karaktera, ali simbolika je na Balkanu itekako važna.

Schmidt je prvi visoki predstavnik u 27 godina kojem je uspjelo da mu sve stranke, akteri i same građanske i građani ne vjeruju.

Jedan od njegovih prethodnika lord Paddy Ashdown je nasuprot tome nekoć u anketama redovito bio najpopularniji političar u zemlji”, piše SZ.

List dodaje da onaj kome sve to odgovara sjedi u Moskvi, te da bi Vladimiru Putinu dobro došlo otvaranje drugog fronta na Balkanu.

“Uz pomoć jednostavne investicije, mogao bi postići maksimalan povrat: Bosna nije na periferiji EU, već u njenom unutrašnjem dvorištu.

Nova secesija i nasilje bi se iz BiH mogli vrlo brzo preliti na druge zemlje bivše Jugoslavije. Sjeverna Makedonija, Crna Gora, Kosovo, kao i sama Srbija su sve multietničke, fragilne zemlje.

Rad na izgradnji mira na kojem Zapad radi posljednjih 27 godina je akutno ugrožen. Desetine milijardi eura su Washington i Brisel ovdje investirali.

BiH je najveći razvojni projekt od Maršalovog plana nakon Drugog svjetskog rata”; navodi se.

Autor naglašava da svima mora biti jasno da svaka politika popuštanja generiše sve žešće srpske provokacije.

“To stvara vrlo otrovnu smjesu sličnu ranim 1990-ima. Odluka da se nakon napada Moskve na Ukrajinu udvostruče mirovne snage EU u Bosni je korak u pravom smjeru. Ali ipak samo jedan korak”, piše SZ.

Dodaju da bi za odvraćanje bilo potrebno udvostručiti sadašnjih 1100 vojnika i opremiti ih tenkovima.

“A Brisel bi trebao opskrbiti legitimne bosanskohercegovačke sigurnosne institucije, odnosno oružane snage, državnu policiju i graničnu stražu, modernim oružjem.

U slučaju da se to dogodi, EU će također biti pošteđena još jedne rasprave o isporuci oružja.

U suprotnom se niko ne treba čuditi ako jednog jutra u Banja Luci osvanu Putinovi ‘mali zeleni čovječuljci’ kao na Krimu 2014. godine”, piše u komentaru Sueddeutsche Zeitung.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.