Komšić javno poručio: “Ko zna šta su oni govorili, ali ćemo brzo vidjeti o čemu je tačno Dodik pričao sa Lavrovom..”

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić gostovao je večeras na FTV.

Komšić je istaknuo da Borell i Stoltenberg imaju razloga za zabrinutost za sigurnost u BiH.

“Mi smo i ranije uočili prijetnju po sigurnost cijele regije, ne samo BiH,kada je riječ o ruskom utjecaju. Dobro je da i Borell i Stoltenberg reaguju na ovaj način, dobro je da dolaze i dodatne trupe EUFOR-a u BiH.

Ja bih bio sretniji da je riječ o NATO trupama, koji ima mandat po osnovu Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali u svakom slučaju pojačan interes i NATO-a i EU za sigurnosnu situaciju i u BiH i u cijeloj regiji bi se moglo posmatrati kao pozitivan znak”.

O razgovoru Milorada Dodika i Sergeja Lavrova rekao je:

“U današnjem svijetu dezinformacija, ko zna o čemu su oni razgovarali. Činjenica je da je do razgovora došlo na zahtjev Dodika, a ne ruske strane i to je, po meni, još jedan pogrešan Dodikov potez. Danas sa Moskvom razgovaraju samo Lukašenko i Dodik.

Ne znam šta je Dodik tu govorio i šta je tražio, ali iz njegovih postupaka narednih dana ćemo zaključiti o čemu se tu radilo.”

Podsjećamo, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik razgovarao je telefonski sa ministrom vanjskih poslova Rusije Sergejom Lavrovim.

Kako navode iz Ambasade Rusije u Bosni i Hercegovini, razgovor je vođen na inicjativu bh. strane.

Ovom prilikom je navedeno da postoji sporazum između predsjednika Rusije Vladimira Putina i Milorada Dodika, iz decembra prošle godine.

Dodik i Putin razgovarali su početkom decembra Moskvi, tvrdio je Dodik iako iz Putinovog kabineta nije saopćeno ništa o ovom susretu.

“Sa predsjednikom Putinom razgovarao sam o aktuelnoj situaciji u regionu. Upoznao sam Putina sa našim viđenjem situacije u Bosni i Hercegovini. Mogu da kažem da je on veoma upoznat sa detaljima i interesovalo ga je gotovo svako od pitanja mogućeg razvoja političke situacije”, izjavio je poslije Dodik za RTRS.

Potom je za televiziju ATV izjavio da je “čast što RS na ovom nivou ima pažnju u Ruskoj Federaciji i da se na iskren način može razgovarati o ekonomskim, političkim i svim drugim pitanjima vezanim za RS”.

“Putin je veoma informisan o detaljima u BiH, tako da je bilo moguće veoma konkretno razgovarati o svim pitanjima. Podrška koju smo imali u pogledu pandemije i ono što smo dobijali od Rusije svakako je bilo predmet moje zahvalnosti”, rekao je Dodik.

A, iz Ambasade Rusije sada kažu sljedeće:

“Razmjenjeno je mišljenje o napretku provedbe sporazuma nakon sastanka predsjednika Rusije Vladimira Putina i člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika u Moskvi u decembru 2021. godine. Nacrtani su koraci za intenziviranje napora u ovom pravcu”.

Dodali su da je potvrđena međusobna posvećenost “strogom pridržavanju Dejtonskog sporazuma u BiH”, “u suprotnosti sa rastućim pokušajima da se preprave principi sadržani u njemu i odobreni od strane Vijeća sigurnosti UN-a kako bi odgovarali EU i NATO-u i na štetu naroda RS-a”.

“Detaljna razjašnjenja ruske strane u vezi sa situacijom oko Ukrajine, razlozima relevantnih odluka koje je donijelo rukovodstvo naše zemlje primljena su sa razumijevanjem”, navodi se u objavi.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.