Komšić o “napadu” HDZ-ovog ministra na sudiju Farisa Vehabovića: “Od Tegeltije tražim smjenu ministra Grubeše”

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić osudio je napade na sudije Evropskog suda za ljudska prava koji dolaze od strane ministra pravde u Vijeću ministara BiH Josipa Grubeše (HDZ).

“Očekujem od predsjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegeltije da pokrene proceduru smjene Josipa Grubeše, jer je nedopustivo i potpuni presedan da ministar pravde BiH vrši političku inkriminaciju sudija Evropskog suda za ljudska prava”, poručio je Komšić.

Podsjetimo, Grubeša je u pismu dostavljenom svim sudijama Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu poručio kako je nezadovoljan javnim istupima sudije Farisa Vehabovića koji je u autorskim tekstovima i u nekoliko TV nastupa pojasnio ključne presude tog suda koje se odnose na izborno zakonodavstvo BiH.

“Medijski navodi suca Vehabovića, citiram: ‘Devedesetih godina se moralo pristati na konstitutivne narode jer je to bilo prijelazno rješenje, BiH mora omogućiti svima da sudjeluju u izbornom procesu bez ikakvih davanja povlastica konstitutivnim narodima.

Ne bi trebale postojati etničke odrednice. Nema Srbin, Hrvat, Bošnjak, već građanin’, ne bi smjeli biti predmetom opservacije i služiti na čast sucu jedne takve pravosudne institucije”, napisao je Grubeša.

Ocjenjuje da se ovim istupima sudije Vehabovića stvara privid te pokušava nametnuti uvjerenje da je to ujedno i stav Evropskog suda za ljudska prava.

“Odlučio sam se na ovaj korak kako bih vas upoznao s ovim, po nama, neprimjerenim i štetnim ponašanjem suca Vehabovića, imajući, pritome, uvjerenje kako će vaš profesionalni diskurs znati to prepoznati i poduzeti odgovarajuće korake na sprječavanju daljnjeg nanošenja štete ugledu Evropskom sudu za ljudska prava, ali i reformskom procesu koji je u tijeku”, naveo je u pismu ministar Grubeša.

Leave your vote

-4 points
Upvote Downvote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.