Konačna odluka: Gordana Tadić smijenjena sa pozicije glavne tužiteljice Tužilaštva BiH

Visoko sudskog i tužilačko vijeće BiH danas je donijelo konačnu odluku o smjeni Gordane Tadić sa funkcije glavne tužiteljice Tužilaštva BiH.

Gordana Tadić će, kako je ranije odlučeno, biti premještena s mjesta glavne tužiteljice Tužilaštva BiH na mjesto tužiteljice državnog tužilaštva.

Za sada nije poznato ko će biti v.d. glavnog tužitelja, a opcije su Ozrenka Nešković, Diana Kajmaković, Ismet Šuškić ili Milanko Kajganić.

Gordani Tadić su odbijene žalbe, a smijenjena je nakon što su Prvostepena i Drugostepena disciplinska komisija za tužioce VSTV-a BiH, odlučujući po disciplinskoj tužbi Ureda disciplinskog tužioca VSTV-a BiH, donijela odluku čime je utvrđena njena odgovornost zato što je propustila postupiti u skladu s relevantnim odredbama pravilnika o TCMS-u i zaključkom Vijeća od 17. i 18. decembra 2014. godine, kojim VSTV BiH “zadužuje glavne tužioce u BiH da u svojim institucijama osiguraju dodjeljivanje predmeta svim tužiocima putem TCMS-a” – prenosi Klix.

Također je propustila poduzeti potrebne radnje s ciljem otklanjanja eventualnih tehničkih prepreka za dodjelu predmeta automatskim sistemom odabira, čime je počinila disciplinske prekršaje iz člana 57. tačka 8. “nemar ili nepažnja u vršenju službenih dužnosti” i tačka 17. “propuštanje, iz neopravdanih razloga, da postupi u skladu s odlukama, naredbama ili zahtjevima Vijeća” Zakona o VSTV-u BiH.

Također je tužena postupila suprotno odredbama Zakona o zaštiti tajnih podataka BiH i propustila da pokrene postupak personalnih sigurnosnih provjera uposlenika Tužilaštva BiH te je propustila postupiti u skladu sa zaključkom VSTV-a BiH od 17. 7. 2019. godine, kojim “se obavezuju sve pravosudne institucije u BiH da hitno provedu sve obaveze i mjere propisane Zakonom o zaštiti tajnih podataka BiH”, čime je počinila disciplinske prekršaje iz člana 57. tačka 8. “nemar ili nepažnja u vršenju službenih dužnosti” i tačka 17. “propuštanje, iz neopravdanih razloga, da postupi u skladu s odlukama, naredbama ili zahtjevima Vijeća” Zakona o VSTV-u BiH.

Za sada nije poznato ko će biti v.d. glavnog tužitelja, a opcije su Ozrenka Nešković, Diana Kajmaković, Ismet Šuškić ili Milanko Kajganić.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.