Konačno da čujemo i jednu zaista dobru vijest: Odobrila je Lani Pudar oko 70.000 KM za pripreme Vlada FBiH

Lana Pudar će od Vlade Federacije Bosne i Hercegovine dobiti 70.000 KM za pripreme i nastupe ove godine, odlučeno je na današnjoj sjednici kojom je predsjedavao premijer Nermin Nikšić.

Na prijedlog premijera Nikšića na današnjoj sjednici Vlada je prihvatila Informaciju o molbi Kluba vodenih sportova Orka za finansijsku podršku u svrhu odlaska Lane Pudar na pripreme i takmičenje na Evropskom i svjetskim prvenstvima, sa Inicijativom za izdvajanje sredstava sa pozicije “Tekuće rezerve Vlade Federacije BiH” iz Budžeta FBiH za 2023. godinu.

Federalno ministarstvo finansija je zaduženo da za narednu sjednicu Vlade pripremi Prijedlog odluke o odobravanju izdvajanja sredstava iz Tekuće rezerve Vlade Federacije za 2023. godinu u iznosu od 69.700 KM, koliko je i tražio Lanin klub.

Vlada FBiH je na taj način pomogla Lani da finansira troškove puta i smještaja neophodnim za odlazak na pripreme i takmičenja.

To su pripreme u Antaliji u iznosu od 16.500 KM, potom nastup na Evropskom juniorskom prvenstvu u Beogradu u iznosu od 6.700 KM, pripremnom kampu u Nagasakiju u Japanu u iznosu od 14.000 KM,

nastupu na Svjetskom seniorskom prvenstvu u Fukuoki u Japanu u iznosu od 8.000 KM, pripremama u Sierra Nevadi u Španiji u iznosu od 13.500 KM, te nastupu na Svjetskom juniorskom prvenstvu u Netanyi u Izraelu u iznosu od 11.000 KM.

Odluka je jednoglasno usvojena.

“Usvojenim zaključkom zaduženo je Federalno ministarstvo finanasija da za narednu sjednicu Vlade pripremi Prijedlog odluke o odobravanju izdvajanja sredstava iz Tekuće rezerve Vlade Federacije za 2023. godinu. Radi se o iznosu od 69.700 KM, a koliko je i tražio Klub”, navode iz Vlade FBiH.

Kako se ističe u molbi Kluba, na svim ovim takmičenjima Lana Pudar je jedan od favorita za osvajanje najsjajnijih odličja, te bez podrške institucija sa svih nivoa vlasti, Klub neće moći sve troškove učešća na pripremama i takmičenjima sam isfinansirati.

Posebno naglašavaju da je Lana Pudar jedini sportista iz naše države koji je već ispunio A olimpijsku normu i jedini do sada kvalifikovani sportista iz naše države za ljetne olimpijske igre „Paris 2024“.

Podsjetimo, Lanu Pudar očekuje nastup na Svjetskom prvenstvu u Japanu. Ona će nastupiti u nedjelju, 23. jula u disciplini 100 metara delfin, te u srijedu, 26. jula u disciplini 200 metara delfin.

Vlada FBiH je još jednom uputila čestitku Lani Pudar i njenom klubu za izuzetne rezultate koja ova sportistkinja postiže na takmičenjima, a podsjećamo da je ona za sada jedini sportista iz naše države koji je već ispunio “A” olimpijsku normu i jedini do sada kvalifikovani sportista iz naše države za Ljetne olimpijske igre u Parizu iduće godine.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.