Konačno jedna jako lijepa i historijski važna vijest iz Bosne i Hercegovine: Konačno rekonstruisana zgrada u kojoj je održano prvo zasjedanje ZAVNOBiH-a

Zgrada u kojoj je 25. novembra 1943. godine bilo prvo zasjedanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH) je konačno obnovljena.

Savez antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata je objavio fotografije rekonstruisane građevine u Mrkonjić Gradu. Zahvalili su se svima onima koji su tome doprinijeli. Komisija za očuvanje državnih spomenika Bosne i Hercegovine je 2002. ovu građevinu proglasila nacionalnim spomenikom.

Građevina u kojoj je stvarana savremena Bosna i Hercegovina je godinama propadala, jer niti jedna razina vlasti nije željela dati novac za njenu rekonstrukciju. Svakog 25. novembra je mjesto susreta tokom obilježavanja Dana državnosti.

Bosna i Hercegovina je nakon skoro pet stoljeća obnovila svoju državnost upravo na prvom zasjedanju Zemaljskog antifašističkog vijeća. Tada su usaglašene individualne i kolektivne slobode i prava građana nakon Drugog svjetskog rata. Ključan je bio dogovor da država nije “ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska, nego i srpska, i hrvatska i muslimanska”.

Drugo zasjedanje ZAVNOBiH-a je bilo krajem juna i početkom jula 1944. u Sanskom Mostu, a treće u aprilu 1945. u Sarajevu. Iz ZAVNOBiH-a je nastala Narodna skupština Bosne i Hercegovine – prenio je Klix.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.