Konaković: Ako u njihovom tekstu ima bilo šta što se tiče ‘slučaja Komšić’, neka nam ga ne donose

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Elmedin Konaković, osvrnuo se na sinoć održanu sjednicu Vijeća sigurnosti na temu Bosne i Hercegovine – ali i na ono što tek dolazi, poput novih rasprava o izmjenama izbornog zakonodavstva. U razgovoru za N1 poručuje da ‘Trojka’ neće izaći u susret HDZ-u BiH po ovom pitanju.

Prema riječima Konakovića – sinoć održana sjednica Vijeća sigurnosti UN-a je sazvana da bi Rusija pokazala da može napraviti problem i u ostalim dijelovima svijeta.

“Bila je potpuno besmislena, ali nije loše da svijet vidi Željku Cvijanović koja se potpuno zapetljala u pogrešnim interpretacijama i neistinama, ali i vrlo uvjerljive Schmidta i Lagumdžiju”, rekao je.

Ipak, stava je da je Rusija imala najveću korist, dok njihovu priču slijepo slijede zvaničnici RS i Srbije, “nanoseći štetu svome narodu.”

“Lažima o islamistima i džihadistima oni nikako ne mogu prikriti istinu da su sljedbenici ruske politike koja trenutno vrši agresiju na Ukrajinu i kojoj se odupire skoro cijeli slobodni svijet”, dodao je.

Ponovio je još jednom da iz Rezolucije o genocidu u Srebrenici ne mogu proizaći nikakve pravne posljedice, kao ni naplata ratne štete.

“Novi ministar vanjskih poslova Srbije svoju karijeru započinje lažima, morao sam reagovati”, rekao je Konaković, podsjetivši i na svoju jutrošnju reakciju koju kompletnu možete pročitati ovdje.

O izbornom zakonu

Komentarisao je i najave predsjednika SDP-a Nermina Nikšića da je ‘Trojka’ pripremila prijedlog izbornog zakona, koje stižu istovremeno sa najavama predsjednika HDZ-a BiH, Dragana Čovića, da će ići sa prijedlogom od ranije.

“Imamo dogovor da pripremimo draft izbornog zakona koji šire tretira cijelu tematiku, a ne predmet na kojem insistira HDZ, koji se može tretirati isključivo u sklopu ustavnih reformi.

Naravno da nećemo podržati prijedlog kojeg predlaže HDZ, pozivamo ih da se vratimo dogovoru iz Istočnog Sarajeva i pokušamo izaći iz ovog začaranog kruga”, apeluje Konaković.

Kaže da nije vidio tekst koji bi se navodno trebao naći pred Vijećem ministara.

“Ako u tom tekstu ima bilo šta što se tiče ‘slučaja Komšić’, naravno da nećemo glasati, neka nam ne donose i ne šalju takav zakon”, poručio je Konaković, dodavši da se hrvatski član Predsjedništva BiH mora tretirati u okviru šire rasprave.

Poručio je da će se izbori održati po postojećem zakonodavstvu, te da po tom pitanju ne misli da se može desiti bilo kakva promjena.

Dok SNSD po toj temi ne shvata za ozbiljno, kaže da ‘zveckanje oružjem’ treba biti ozbiljno tretirano, podsjetivši “da su Dodikove prijetnje secesijom ove godine doživjele punoljetstvo.”

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.