Konaković komentarisao pravo veta u Evropskoj uniji pa se našalio: Ne moramo ni glasati samo nas pustite unutra

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković učestvuje kao panelista na Dubrovnik forumu koji se održava na krajnjem jugu Hrvatske, a tim povodom govorio je o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH.

Objašnjavajući političku klimu u Bosni i Hercegovini, Konaković je rekao kako politika u BiH ima dosta sličnosti sa ringišpilom.

“Politika u BiH je kao ringišpil. Očekujete da idete gore, a idete dole. Jako je komplikovano. Imamo priču o sigurnosti u BiH, a s druge strane želimo promovirati investicije u državi. Spajamo istok i zapad, ali svake sedmice moramo se vraćati unazad u historiju.

Nažalost, imamo ovaj novi momentum prije svega zbog agresije na Ukrajinu. Evropljani su spavali u BiH više od 10 godina dok su drugi nudili novac, projekte i politički utjecaj.

Sada, politika proširenja se promijenila i ovo je novi momentum za našu državu”, rekao je Konaković.

S druge strane, i pored dobrih stvari postoji i niz problema.

“Probudite se i imate veliki problem s negiranjem genocida, slavljenjem ratnih zločinaca.

Još nemam odgovor zašto se sve to dešava, pogotovo kada imamo ovaj momentum i kada možemo iskoristiti sve da budemo bliži Evropskoj uniji. Jedan od razloga je i jaka veza političara RS-a sa Putinovim režimom.

Dok radimo reforme, predsjednik RS-a Milorad Dodik odlazi u Moskvu i odlikuje Putina”, poručio je šef bh. diplomatije.

Osvrnuo se i na situaciju u Federaciji BiH gdje je uspostavljena nova vlast.

“Važno je imati funkcionalnu federalnu vlast. Ona je bila u tehničkom mandatu osam godina. Imamo novu vladu, već su uspjeli usvojiti nekoliko važnih zakona iz sektora energetike. Sada je lakše jer imamo bolji politički ambijent.

Jako je teško praviti kompromise. Populizam je najlakše oružje u politici. Možete dobiti jeftine i brze političke poene. Iza sebe, ne morate ostaviti ništa ljudima. Moramo raditi jako svaki dan na političkoj stabilnosti u regiji.

Nadamo se da ćemo shvatiti da, zbog novog momenta, imamo šansu”, ističe Konaković.

Na kraju, šef bh. diplomatije uputio je i “kritiku” Evropskoj uniji koja se odnosi na pitanje veta koje se često problematizira u evropskim krugovima.

“Mogu zamisliti kako mi sa Zapadnog Balkana gledamo vas u EU kada se mi počnemo međusobno raspravljati. Možete zamisliti da budemo dio EU sa vetom u našim rukama. Nadam se da ćete i vi uvidjeti vaš problem sa pitanjem veta.

Ne moramo ni glasati prvih nekoliko godina, samo nas pustite unutra”, zaključio je Konaković – prenio je Klix.ba.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.