Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike pisao zvaničnicima SAD: “Ozbiljno smo zabrinuti zbog Željke Cvijanović i njenog dolaska, pristalice Putinovog režima”

Selma Porča nova izvršna direktorica Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike obratila se pismom Američkim zvaničnicima od strane organizacija i pojedinaca u SAD-u povodom prijema predsjednice RS Željke Cvijanović.

Njeno pismo prenosimo u cijelosti:

– Pišemo kako bismo izrazili ozbiljnu zabrinutost zbog dolaska Željke Cvijanović, predsjednice bh. entiteta Republike Srpske, ove sedmice u SAD.

Zbunjeni smo nedosljednošću između vanjskopolitičkih stavova Sjedinjenih Američkih Država (SAD) prema Bosni i Hercegovini i jugoistočnoj Evropi, dok dozvoljavaju gospođi Cvijanović da slobodno uđe u SAD i sastane se sa američkim zvaničnicima.

Dobro je dokumentovano da je gospođa Cvijanović glasna pristalica režima ruskog predsjednika Vladimira Putina i njegove ničim izazvane invazije na Ukrajinu.

Ona je sankcionisana od strane vlade Velike Britanije (što uključuje i zabranu putovanja) zbog namjernog podrivanja demokratskih institucija u Bosni.

Zabraniti ulazak

Ohrabrena od strane predsjednika Putina, njeno nepromišljeno ponašanje ugrožava stabilnost i sigurnost širom jugoistočne Evrope.

Ona dosljedno veliča osuđene ratne zločince i otvoreno negira genocid, od kojih je svaki Ured visokog predstavnika uz podršku SAD-a i Evropske unije stavio van zakona.

Dozvoliti takvoj osobi da slobodno uđe u Sjedinjene Države i sastane se sa njenim zvaničnicima je neshvatljivo i treba odmah prestati.

S tim u vezi, tražimo od Vlade SAD-a da poduzme sljedeće radnje:

1. Slično postupanju britanske vlade, zatražiti da Ministarstvo trezora Sjedinjenih Američkih Država odmah doda gospođu Cvijanović na listu posebno određenih državljana i osoba za blokiranje;

2. Slično postupanju britanske vlade, zatražiti da State department SAD odmah zabrani ulazak gđi Cvijanović u Sjedinjene Američke Države; i

3. Zahtjev da svi zvaničnici Sjedinjenih Država, izabrani ili na drugi način, odmah otkažu sve zakazane sastanke sa gospođom Cvijanović;

Dodikova desna ruka

Vlada SAD je poduzela slične radnje i protiv drugih pojedinaca iz RS-a, među kojima je, prije svega, Milorad Dodik, koji je predsjednik političke stranke kojoj pripada gospođa Cvijanović.

Dodikova lojalnost predsjedniku Putinu je dobro poznata i bila je u potpunosti prikazana tokom njihovog posljednjeg susreta 18. juna 2022. godine u Rusiji.

Gospodin Dodik nastavlja blokirati sankcije Rusiji na bosanskohercegovačkom državnom nivou i spriječio je Bosnu da se pridruži SAD-u i njenim evropskim saveznicima u njihovom provođenju.

Gospođa Cvijanović je desna ruka gospodina Dodika i poručnik od najvećeg povjerenja. Dozvoljavanjem njenog ulaska u SAD, dozvoljavamo političkom savezniku predsjednika Putina da se sastane sa američkim zvaničnicima i izvrši utjecaj na njih.

Propust da se gore navedene radnje preduzmu hitno i brzo, samo će ohrabriti druge pro-putinske, secesionističke elemente, unutar RS i šire, da djeluju slično i ozbiljno će potkopati napore američke vlade i njene vanjskopolitičke inicijative u Bosni i Hercegovini i u jugoistočnoj Evropi – navodi se u pismu.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.