Kontić “izvrnuo” Dodika povodom sastanka sa Lavrovim: “Neće mu poklanjati ikonu nego Titovu uokvirenu sliku…”

Posljednje Vijesti

Milorad Dodik će ići u Beograd na sami Pokreta nesvrstanih. Očekuje da bi se tokom te posjete mogao sastati sa ministrom vanjskih poslova Rusije Sergejom Lavrovom.

Prilikom njihovogo prošlogodišnjeg susreta, Dodik je Lavrovu poklonio ikonu, zbog koje je BiH bila uvučena u međunarodni skandal.

Naime, Ukrajina je tvrdila da se radi o ikoni koja je njihovo vlasništvo, a Dodik nikada nije ponudio relevantne dokaze kako je došao u posjed sporne umjetnine.

S obzirom da je izostala hitna reakcija Tužilaštva BiH, odnosno još nikada nije podignuta optužnica, ili zvanično obustavljena istraga o ovom slučaju, cijela afera je već prilično pala u zaborav.

Da ne bi bila potpuno zaborvljena, povrinuo se ugledni bh. novinar Boro Kontić, a povodom očekivanog susreta Dodika i Lavrova u Beogradu.

“Poštujući prirodu povoda sastanka s Lavrovom, tj. obilježavanje 60 godina Pokreta nesvrstanih, Dodik neće poklanjati ikonu nego Titovu uokvirenu sliku. Zajedno će posjetiti i Kuću cvijeća. A sutra? Drugi dan, druga nafaka”, napisao je Kontić na Twitteru.

Leave your vote