Kontroverzne izjave članice Predsjedništva Željke Cvijanović: “BiH je eksperiment u tuđim rukama, ne prepoznajem želju za dijalogom”

Članica Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović u intervjuu za BHRT govorila o aktuelnim političkim problemima u BiH te je govorila i o radu Predsjedništva te sudskom procesu protiv Milorada Dodika. Cvijanović se posebno osvrnula na obraćanje Željka Komšića na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a te je ponovila kako njegov stav i sadržaj obraćanja nije usaglašen u Predsjedništvu.

Cvijanović se posebno osvrnula na obraćanje Željka Komšića na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a te je ponovila kako njegov stav i sadržaj obraćanja nije usaglašen u Predsjedništvu.

“Sama situacija da neko raspravlja na tom nivou Vijeća sigurnosti UN-a o nekoj državi pokazuje da ta država ima velike manjkavosti i nedostatke.

Ako tome dodate činjenicu da mi imamo neslaganje samim tim da li je Christian Schmidt izabran legalno ili nije izabran legalno na ovu poziciju, to je dodatni problem za BiH.

To upućuje na niz problema vezano za ovu državu koja je, tvrdim odgovorno, postala igračka već neko duže vrijeme u rukama svih onih drugih, a nikako nešto čime se mi istinski bavimo, jer uvijek očekujemo da neko sa strane ureduje i donosi određene stvari”, rekla je Cvijanović.

Kada je riječ o procesu protiv Dodika, Cvijanović ističe kako je riječ o montiranom postupku.

“Mislim da je vrlo bitna ta izjava ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske zato što je Policija Republike Srpske u funkciji zaštite Ustava i ustavnog poretka, a ovaj montirani politički proces je u funkciji uništenja Ustava i ustavnog poretka.

Sasvim je normalno što je ministar na taj način reagovao i sasvim je to ispravno.

Imamo dva paralelna procesa – jedan je da branite ustavnost a drugi je da napadate tu ustavnost.

Nažalost, napadajući tu ustavnost, vi koristite i zloupotrebljavate institucije pravosuđa”, mišljenja je Cvijanović.

Također, naglasila je kako funkcioneri iz oba entiteta probleme mogu riješiti isključivo dijalogom.

“E sad, da je ova država normalna i pravna, i da nije eksperiment i igračka u tuđim rukama, vi imate jasno propisane procedure kako se preispituju određeni akti ako vam se oni ne sviđaju i smatrate da su u suprotnosti sa Ustavom,

ali vas onda to dovodi u drugu sferu pa se vi bavite pitanjem Ustavnog suda, pa onda vidite da taj Ustavni sud u suštini ne brani, ne štiti Ustav, nego kreira ustavna rješenja.

Vi dolazite zapravo u jednu situaciju koju pogledate iznutra i kažete:

Kakav cirkus! Šta nam ovo sve treba? Treba nam dijalog, ali ja ne prepoznajem potrebu ili želju za dijalogom.

Prepoznajem da postoje političke strukture koje nisu ni dovoljno politički jake da bi mogle to da iznesu, sve i da žele, a s druge strane naviknute su da imaju podanički odnos, da moraju da slušaju nekog stranca.

Ja ne mislim da su oni pametniji od nas”, zaključila je Cvijanović.

Pogledajte intervju.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.