Kontroverzne scene, šta će Aleksandar Vučić sada reći na ovo? I njegov sin Danilo je stigao u Banja Luku

Obilježavanje neustavnog 9. januara, takozvanog dana manjeg bosanskohercegovačkog entiteta RS počelo je s centralnim događajem u Banja Luci. Na obilježavanje je stigao i Danilo Vučić, sin srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića. Iako je njegovo prisustvo kontroverzno s obzirom da je ovaj tzv. praznik neustavan, ovo mu nije prvi put…

Ovo nije prvi put da Vučićevog sina gledamo na obilježavanju neustavnog 9. januara, prošle godine bio je u Lukavici, a srbijanski predsjednik tada se pravdao riječima “Odlazak na proslavu dana RS bila je želja mog prvijenca Danila'”. Šta će reći ovaj put? Pitanje je….

Darko Mladić, sin presuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića, stigao je također na obilježavanje neustavnog 9. januara koje se održava danas u Banja Luci.

Ratka Mladića je Haški tribunal prvostepenom presudom proglasio krivim za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce. Osuđen je na doživotni zatvor – prenosi Radiosarajevo.ba.

Ovaj dan koji veliki broj bh. građana doživljava kao početak genocida nad Bošnjacima, ratnih zločina i progona Bošnjaka i Hrvata u manjem bh. entitetu.

Tog datuma 1992. godine u Sarajevu je tadašnja Skupština srpskog naroda u BiH, donijela Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda BiH, kao nezavisne cjeline unutar Bosne i Hercegovine, a sa ciljem da je pripoji Jugoslaviji, koja se tada raspadala.

Na čelu samoproglašene republike su bili Radovan Karadžić, Biljana Plavšić i Momčilo Krajišnik, kasnije osuđeni u Haškom tribunalu zbog ratnih zločina.

U donošenju te deklaracije nisu učestvovali predstavnici Bošnjaka i Hrvata. Ova dva naroda na 9. januar gledaju kao na početak rata u Bosni i Hercegovini, te početak etničkog čišćenja, ratnih zločina i genocida nad nesrpskim stanovništvom.

ČITAJTE I OVO: Direktno iz Washingtona: “Sada je svakome jasno kako će Amerikanci reagirati ako Dodik odluči otcijepiti RS”, tvrdi Ivica Puljić

Ustavni sud tadašnje Republike BiH donio je 28. februara 1992. Odluku kojom se poništavaju i spomenuta deklaracija, kao i Ustav Srpske Republike BiH koji je spomenuta skupština donijela.

VEZANI TEKST: Banja Luka: Pogledajte šta se dešava na obilježavanju neustavnog dana RS

Ustavni sud BiH je u novembru 2015. godine donio odluku prema kojoj je član Zakona o praznicima RS-a koji govori o Danu RS-a neustavan.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.