Igokea, Spars i Borac mogli bi biti izbačeni u niži rang takmičenja

Prethodnog vikenda desio se skandal koji je uzdrmao bh. košarku zbog pobune tri kluba u vezi odigravanja Final Foura prvenstva BiH za košarkaše.

Igokea, Sparsi i Borac odlučili su ne pristupiti Final Fouru, a jedini tim koji je pristao organizovati završnicu i pojaviti se na istoj je HKK Široki Brijeg koji je na kraju i proglašen prvakaom Bosne i Hercegovine za sezonu 2020/21.

Komesar Prvenstva Bosne i Hercegovine za košarkaše Nadir Koredžija donio odluku da se Igokea, Sparsi i Borac zbog odbijanja igranja Final Foura izbace u niži rang takmičenja, te da se pomenuti klubovi kaze sa po 3.000 KM.

Tako će OKK Spars prema ovoj odluci narednu sezonu takmičiti se u A1 ligi Bosne i Hercegovine, dok će KK Igokea i KK Borac naredne sezone igrati Prvu ligu KSRS.

U saoštenju KSBiH se navodi:

“Dakle, ekipe KK”Igokea”, KK “Borac” i OKK “Spars” iz neopravdanih razloga nisu nastupile u dvije planirane utakmice Final Four turnira u Širokom Brijegu, i to dana 05.06.2021. godine u polufinalnim utakmicama, te dana 06.06.2021. godine u finalnoj utakmici odnosno utakmici za 3. mjesto.

Slijedom prednje navedenog, donesena je odluka i registrovana je utakmica HKK “Široki” – KK “Igokea” službenim rezultatom 20:0, a zbog razloga koji su ranije navedeni (neodigravanje utakmice KK “Borac” – OKK “Spars), ekipa HKK “Široki” proglašena je pobjednikom Final Foura Prvenstva BiH, dok su ekipama KK “Igokea”, KK “Borac” i OKK “Spars” izrečene novčane kazne i navedene ekipe se isključuju iz takmičenja i prebacuju u niži rang takmičenja (1. Liga KS RS i A1 Liga BiH) i u Sezoni 2021/22. nemaju pravo nastupa u Prvenstvu Bosne i Hercegovine” – navodi se u saopštenju KSBiH.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.