Krišto, Nikšić, Čović i Dodik nakon sastanka u Sarajevu: “Dogovorili smo se, izlazimo iz perioda velike galame”

U Sarajevu se danas, 24. jula, s početkom u 18 sati, održao sastanak vladajuće koalicije u Bosni i Hercegovini.

Na sastanku su učestvovali Borjana Krišto (HDZ), predsjedavajuća Vijeća ministara, institucije koja je bila domaćin današnjeg sastanka. Tu su bili i Nermin Nikšić (SDP), kao predstavnik Trojke, predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS Milorad Dodik (SNSD) i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Dragan Čović – prenosi Radio Sarajevo.

Njih četvoro su govorili i na press konferenciji koja je održana nešto prije 21 sat.

Borjana Krišto

Prva je govorila Krišto, koja je otkrila da su se dogovorili i usaglasili dio evropskih zakona, te da se za 22. august zakaže sjednica Zastupničkog doma Parlamenta naše zemlje, na kojoj bi se razmatrali ti zakoni koji su već u parlamentarnoj proceduri.

“Usaglasili smo se da se formiraju radne grupe koje bi trebale raditi na setu zakona, a koji se tiču vladavine prava, odnosno zakona iz oblasti pravosuđa. I na nivou Vijeća ministara bi se formirale radne grupe koje bi uključile predstavnike izvšne vlasti iz entiteta.

Kad bi se ovi zakoni usaglasili, a već su dobrim dijelom, našli bi se na sjednici Vijeća ministara i nakon toga idu u parlamentarnu proceduru”, rekla je ona.

Poručila je kako su se večeras dogovorili da nastave ovu vrstu dijaloga te bi i prije sjednice 22. augusta trebao uslijediti i jedan sastanak na nivou ove koalicije, a domaćin treba biti Dodik: “Tu bismo utvrdili sve ono što smo danas dogovorili. Nadam se i uvjerena sam da ćemo snažan iskorak napraviti kada je u pitanju evropski put BiH.”

Nermin Nikšić

Potom se obratio Nermin Nikšić, koji je ponovio kako nema alternative razgovoru, “moramo biti otvoreni za priču i za saradnju čak i situaciji kad se ne slažemo oko nekih stvari”.

“Važno je da pokušamo da se dogovorimo. Danas smo uspjeli usaglasiti set zakona koji bi trebao da ide na sljedeću sjednicu Parlamenta – ako ovo bude usvojeno pravimo ogroman iskorak ka kandidatskom statusu BiH.

Istina je da ne bi bio prvi put da se desi da se nešto dogovorimo, a da se ne ispuni. Ipak, učinit ćemo sve da se ovo realizira, obećali smo jedni drugima”, naglasio je.

On smatra da bi, ako ovaj set zakona dobije “prohodnost”, to bila “kvalitetna poruka prema našim partnerima, Europskoj komisiji i Europskoj uniji, , da vlasti u BiH žele da rade na ispunjavanju 14 prioriteta”.

Čović je također kazao da se nada da ćemo 22. augusta imati upotpunjeno Vijeće ministara i usvojena tri ili četiri zakona o kojima govorimo, a “za to vrijeme uspostaviti jako puno radnih grupa, da kroz deveti i deseti mjesec imamo sve zakone u proceduri”.

Milorad Dodik

Dodik je govorio posljednji, istaknuvši kako “izlazimo iz perioda velike galame”.

“Imamo dogovor koji odražava sve što je ovdje rečeno”, rekao je.

“Očekujem da ćemo 22. augusta popuniti Vijeće ministara, donijeti zakone o ombdusmanu, VSTV-u te o pristupu informacijama. Dogovorili smo da iz Berlinskog procesa idu dva sporazuma koje treba da potvrde određeni organi.

Formirat ćemo i radne grupe u segmentu pravosuđa, koje će predložiti nove zakone koji bi trebali biti usvojeni kroz predviđenu proceduru. Pripremat ćemo i i možda pokrenuti procedure za popunu određenih struktura Ustavnog suda i drugih instuticija što se tiče pravosuđa.

Sve je to danas dogovoreno, spreman sam da radim i stojim iza toga”, zaključio je Dodik nakon sastanka.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.