Kultni glumac Rade Šerbedžija iz Sarajeva poslao poruke i rasplakao prisutne

Najpoznatiji glumac sa ovih prostora Rade Šerbedžija, povodom priprema za novu predstavu u Sarajevu, održao je emotivni govor koji je do suza doveo prisutne u Sarajevskom ratnom teatru. On je iz glavnog grada Bosne i Hercegovine uputio poruku zlikovcima, ali i zaključio da nikada nije bila tačnija rečenica njemačkog dramskog pisca Bertolta Brechta kako “živimo u teškim vremenima”.

U SARTR-u su počele pripreme za predstavu “Othello” koja je koprodukcijski projekat ovog pozorišta i Ullysees teatra.

Predstavu “Othello” po djelu Williama Shakespeara režirat će ukrajinska redateljica Oksana Dmitrijeva, a kreativni tim uključuje ukrajinske autore, scenografa i kostimografa. Među njima je i Šerbedžija.

On je govoreći o “Othellu” podsjetio na rečenicu hrvatskog teatrologa Petra Brečića koji je kazao da kad se nešto dogodi u umjetnosti, to se događa prijekim nalogom duha vremena.

“Ta lijepa i tačna rečenica je užasno važna i čini mi se da ovom našem projektu prida potpuno.

Radi se o pitanju šta to umjetnost i umjetnik može i treba da čini u teškim vremenima u kojima se nađe čovjek kao pojedinac ili kolektiv.

Mi živimo zaista, nikad aktuelnija nije bila Brechtova rečenica, u “teškim vremenima”.

Ta vremena nisu počela od ukrajinskog rata, ona su počeka prije u strašnom kovitlacu, u vrtlogu ovog svijeta koji je kulminirao krajem XX vijeka kad je Evropa počela gorjeti, a ovaj naš kraj je najviše izgorio.

Posebno ovo mjesto, ovaj grad u kojem sada govorim i želimo se baviti umjetnošću”, kazao je glumac – prenosi N1.

Umjetnik ima potrebu da daje svoj doprinos u gradnji boljeg svijeta, nastavio je Šerbedžija, i zaključio da je u tome pozicija i važnost umjetnika da se solidarišu, odnosno…

“Ne, čuj solidarišu – to je glupa riječ, da se borimo.

I nije istina da kada ratne trube postanu glasni topovi, kada bude jedina muzika koju slušamo u našim životima, zar da na tren se ne čuju i umjetničke trube, odnosno da zašuti umjetniča violina?

Ja ne vjerujem u to. Zato odajem počast ovom teatru u kojem sjedimo, svim ljudima koji su u Sarajevu, dok su padale bombe, nastavili svoju borbu. Umjetnost može i mora pobijediti zlikovce”, poručio je slavni glumac.

Na kraju je dodao da moramo, poput Hamleta, “zlikovcima pokazati pravo lice, a cijelom svijetu njegovu sliku u ogledalu”.

Inače, premijera “Othella” zakazana je za 21. juli u tvrđavi Minor na Malom Brijunu, dok će na sceni SARTR-a biti izvedena u septembru.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.