Lider DNS-a Nenad Nešić o Dodikovom sijelu u Predsjedništvu BiH: “Treba se vratiti u okvire normalnog ponašanja”

Predsjednik DNS-a Nenad Nešić je kazao da je današnje sijelo u organizaciji Milorada Dodika u njegovom kabinetu u Predsjedništvu BiH pokazuje još jednom da se podhitno treba vratiti u okvire normalnog ponašanja.

“I ovo danas pokazuje da je BiH nemoguća država. Ja smatram da je okvir normalnog ponašanja vraćanje na izvorni Dejton koji je donio ovdje mir na koji su pristala sva tri naroda u BiH i samim time osigurali da BiH funkcioniše kao država”, kaže Nešić.

Na pitanje da li se on zalaže za vraćanje na tzv. izvorni Dejton kroz Parlamentarnu skupštinu BiH što je moguće ili kroz NSRS što nije moguće, Nešić kaže da “nigdje ne piše da NSRS nema ovlaštenja da vrati svoje izvorne nadležnosti.”

Nešić kaže da od SNSD-a očekuje da prvo ispoštuje sve prethodno donesene zaključke i vrati dostojanstvo Narodnoj skupštini RS-a pa bi tek onda mogli pričati o nekim novim zaključcima.

Slična situacija je bila 1999. godine kada je Narodna skupština RS-a donijela prve posebne zakone o primjenjivosti zakona države BiH u tom entitetu – podsjeća Klix.

Iako je tada odobrila primjenu zakona, NSRS je htjela pokazati da je ona krajnja instanca, koja odlučuje o tome da li će se državni zakoni primjenjivati. NSRS je sebi faktički otvarala prostor da za neke buduće državne zakone konstatuje da su – neprimjenjivi i stavi ih van snage.

Na ove poteze NSRS, promptno je reagovao tadašnji visoki predstavnik Wolfgang Petritsch, poništivši navedenih pet zakona NSRS.

U svojoj odluci, Petritsch kaže da su “zakoni Bosne i Hercegovine direktno primjenjivi na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine, te da nije ostavljen prostor za usvajanje posebne entitetske legislative u vezi sa njihovom primjenom na teritoriji entiteta”.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.