Lider NiP-a Elmedin Konaković “drskom” nazvao izjavu predsjednika SDA Bakira Izetbegovića: “Spustio si nas značajno ispod jedne trećine utjecaja”

Predsjednik Naroda i pravde (NiP) Elmedin Konaković komentarisao je sinoćnje izjave predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića u kojima je on komentarisao pregovore u formiranju vlasti i u kojima je iznio određene kritike na račun Trojke.

Podsjećamo, Izetbegović je sinoć rekao da je cilj međunarodne zajednice mir i stabilnost, ali na račun Bošnjaka, kao i na račun Albanaca i Crnogoraca.

Komentarisao je i aktivno učešće međunarodne zajednice u formiranju vlasti te različit pristup prema SDA u odnosu na SNSD.

“Paradigmatična stvar, odlikovanje Karadžiću, Plavšićki. Kada cijeli PIK šuti, OHR šuti, cijela ta međunarodna zajednica šuti. Odlikovanje Karadžića i ostalih za zasluge u BiH koji su genocidne. I onda je problem SDA”, kazao je Izetbegović.

Izetbegović je kazao kako su pojedini predstavnici međunarodne zajednice za krivca imenovali čak i prethodnog visokog predstavnika Valentina Inzka.

“Mi smo pritiskivali, tjerali da se drže vlastitih principa do odluke Incka, koju je jedva donio uz njihove velike otpore. Da bih ja doživio, da u jednoj od ambasada, pred Palmerom Einchorstom, ambasadorima SAD, zemalja EU, visoko rangirani predstavnik EU, pred Dodikom Čovićem kaže, ‘ovu čitavu stvar je zakuhao Inzko’, dakle blokade koje pravi Dodik kriv je Inzko zato što je donio zakon o zabrani negiranja genocida. To je priča o principima dijela međunarodne zajednice.”, rekao je Izetbegović.

Dodao je kako međunarodna zajednica ide uvijek linijom manjeg otpora i traži one koje može da slomi, ali i da su pojedini, poput aktuelnog visokog predstavnika stali otvoreno na stranu određenih političkih struktura.

“Oni neće da idu na tvrdo, na Dodika, koji ih ne ferma, koji ih vrijeđa, valja to savladat. Čović ima leđa, Schmidt se ponaša demokršćanski, kao neki rođak, koji se dogovori tamo sa Plenkovićem pa ovdje onda bogato opremi HDZ. I onda se ide linijom manjeg otpora, na Bošnjake, DF ne sluša, SDA ne sluša, naći ćemo neke koje koji slušaju, koji će isporučiti ono što hoćemo”, poručio je Izetbegović.

Kazao je i kako je cilj međunarodne zajednice je mir, stabilnost na račun Bošnjaka, ali i na račun Albanaca, Crnogoraca. Te da uvijek idu u korist jačih i brojnijih.

“Mi ćemo se braniti, mogu nositi kaubojske čizmice, ali ne mogu ovdje prosipati kaubojske manire, neće nas na takav način savladat”, kazao je Izetbegović i dodao ta takav pristup ne može donijeti ništa dobro.

“Ne smijemo dozvoliti da nas zbiju u jednu trećinu uticaja, a to trojka dopušta u želji za vlašću. I to je cilj međunarodne zajednice, da na takav način zadovolji velike igrače na Balkanu, prije svega Beograd”, kazao je predsjednik SDA.

Konaković je ovu posljednju izjavu predsjednika SDA nazvao “drskom”, spočitavajući Izetbegoviću da je SDA dovela do toga da su značajno ispod jedne trećine utjecaja.

“Drska je izjava predsjednika SDA da ne smijemo dozvoliti da nas zbiju u jednu trećinu utjecaja, nakon što nas je trgovinama spustio značajno ispod jedne trećine utjecaja.

Trojka se bori da se vratimo na jednu trećinu pa da nakon toga uspostavimo normalan balans. I dobro nam ide”, napisao je Konaković na Twitteru.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.