Lider NiP-a Elmedin Konaković na televiziji poručio: “Nije fer da Željka Komšića Bošnjaci biraju, ali tome najviše doprinosi Čović”

Elmedin Konaković, predsjednik Naroda i pravde sinoć je gostovao u emisiji “U fokusu”, televizije OBN.

Između ostalog govorio je i o pregovorima o izbornom zakonu i izboru Željka Komšića u Predsjedništvo Bosne i Hercegovine.

Konaković kaže da je Izborni zakon o kojem se razgovaralo u Neumu drastično drugačiji od prijedloga zakona kojeg je HDZ uputio u parlamentarnu proceduru.

Tvrdi da su svi odbili prijedlog o dvije liste. U toku pregovora je na stolu uvijek bila samo jedna lista bez etničkog prefiksa.

“Ja sam odabrao drugi teži put, da kad je neko nešto u pravu kao što je hrvatski narod u pravu kad govori o izboru člana predsjedništva iz reda hrvatskog naroda i koji kaže iako pravno legalno legitimno to svakako jest Željko Komšić, ali u duhu Dejtona, duhu svih procesa historije Bosne i Hercegovine, ja mislim da nije fer da ljudima biramo hrvatskog člana predsjedništva,” kazao je Konaković o pitanju izbora člana Predsjedništva.

“Traži mjeru između građanskog i etničkog”

Dodao je da po ovome stavu i Izetbegović, Radončić, Silajdžić i reis Kavazović kažu da je u pravu jer su svi rekli istu stvar.

Kaže da razumije stav Nikšića koji ima pogled na Bosnu i Hercegovinu u potpunosti iz građanske perspektive dok on traži mjeru između građanskog i etničkog.

“Komšiću da postane član Predsjedništva najviše pomaže Dragan Čović, dakle retorika koju koristi Dragan Čović, retorika koju koristi HDZ vrlo često zaista provocira u najmanju ruku bošnjački narod u Bosni i Hercegovini. Njegov odlazak u Narodnu skupštinu Republike Srpske je fatalna greška, rečenice koje je on tamo rekao su fatalne greške i niz je takvih. Ono što radi Željana Zovko i što oni rade napadajući bošnjački narod, zapravo daje kredibilitet jednom patrioti borcu Željku Komšiću kojeg bošnjački narod ovdje voli,” opisao je Konaković politiku Dragana Čovića.

Odbacio je navode o tome da se svjesno raspoređuju glasovi između Izetbegovića i Komšića.

“Dakle, Izetbegović, sumnjam da on može imati snagu da rasporedi glasove svoje na sebe i Komšića. Drugo Komšić je kredibilniji i bolji kandidat od Izetbegovića, bošnjački narod ga kao takvog bira,” smatra Konaković.

Optužio je Čovića da često pređe liniju između napada na političke predstavnike bošnjačkog naroda i napada na Bošnjake.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.