in ,

Litar magarećeg mlijeka košta 50 KM, a u Soviće po njega dolaze i Švicarci, Francuzi te Šveđani

Prvu magaricu Ante Grizelj nabavio je 2010. godine, a danas on i dvojica braće, sa suprugama i djecom, brinu o 120 grla

Aj iz Sovića u Grudama bavi se već godinama proizvodnjom ljekovitog magarećeg mlijeka za kojim vlada velika potražnja pa ga tako prodaju i u Švicarskoj, Švedskoj i Francuskoj.

Prvu magaricu Ante Grizelj nabavio je 2010. godine, a danas on i dvojica braće, sa suprugama i djecom, brinu o 120 grla.

Jedna litra magarećeg mlijeka košta 50 maraka, a Grizelj ističe kako je to realna cijena za proizvod koji je itekako ljekovit i višestruko koristan za zdravlje ljudi.

Njegova ljekovitost, naglašava, pokazala se na mnogim primjerima kako iz njegove porodice tako i kod velikog broja kupaca koji dolaze iz raznih evropskih zemalja.

– Mlijeko je dobro kao prirodni lijek za mnoge probleme dišnog sustava, a u posljednje vrijeme ljudi ga masovno kupuju zbog koronavirusa jer se očito pokazalo kao dobro rješenje. Rekao bih da čisti pluća bolje od sirupa, a ima čak 60 posto više vitamina od svih drugih mlijeka – kazao je Grizelj u izjavi za Fenu.

Dodao je kako je magareće mlijeko, zbog toga što se ne može dobiti u velikim količinama, jako ljekovito i traženo na tržištu.

– Jedna magarica, i to samo ona koja ima mladunče, daje od dva i pol do tri decilitra mlijeka dnevno. Tako da dnevno uspijemo proizvesti šest do sedam litara mlijeka. Naravno, to ovisi i od raznih drugih okolnosti, vremenskih uvjeta, stanja u kojem se životinja nalazi… – istaknuo je Grizelj i naveo da se radi o jako zahtjevnome poslu koji nimalo nije lagan.

Ističe kako ga je ugodno iznenadila potražnja, kao i sama mjesta otkud sve narudžbe za mlijeko dolaze.

– Osim po domaćem tržištu, svoj proizvod brzom poštom šaljemo i u mnoge druge zemlje kao što su Crna Gora, Srbija, Švicarska, Švedska i Francuska – kaže Grizelj.

Eric Nelson o izmjenama Izbornog zakona: “Prioritet su izborne reforme u BiH, njima se treba baviti”

Goga Sekulić se umješala u “priču” izbačene kanditakinje iz “Zvezda Granda” i poslala joj poruku!