Ljekari iz grada u Srbiji se ujedinili te riješili liste čekanja, radili i vikende: “Ne želimo da pacijenti umiru dok čekaju”

Ljekari Klinike za kardio-vaskularnu kirurgiju Univerzitetsko-kliničkog centra Niš su poslije 100 dana rada i 12 uzastopnih radnih vikenda, bez ikakve naknade, uspjeli ostvariti cilj, eliminirati liste čekanja za operacije na toj klinici.

Mlađan Golubović, jedan od tih ljekara, koje je javnost prozvala “heroji juga”, kaže da su na ideju došli iz ljudskih pobuda, da su dobili informaciju od sestara iz call centra da je par pacijenata koje su pozvali na operaciju u međuvremenu preminulo.

Kako priča za N1, mladi ljekari su predložili da rade vikendom, a uprava klinike i cjelokupno osoblje dalo je zeleno svijetlo da žele svi sudjelovati u tome.

“Trajalo je 12 sedmica i prvi nadolazeći vikend za Uskrs provest ćemo s porodicama”, kaže liječnik Mlađan Golubović koji se javlja s radnog mjesta, iz djela za intenzivnu njegu.

Dodaje da pošto je javnost upoznata s njihovom akcijom, “posljednja dva dana na klinici vlada lijepo raspoloženje, bilo da šetate gradom ili idete na neki ručak, naši sugrađani su oduševljeni”.

“Jučer nas je obradovalo što je Novak Đoković čestitao našem timu”, navodi sa osmijehom i dodaje da su oni sve to uradili da vide nasmijana lica njihovih sugrađana.

Na pitanje kako sada, pošto su eliminirane liste čekanja, izgleda procedura dolaska na kardio-vaskularnu operaciju u njihovoj klinici, kaže da se najprije oformi konzilij koji procjeni koje su sve analize potrebne da pacijent napravi prije operacije.

“Kada ih napravi, a za rezultate se nekad čeka i 20-ak dana, dolazi u anesteziološku ambulantu.

Tamo mu pregledaju rezultate i onda su ranije odlazili na listu čekanja gdje bi ih pozivali, nekad za dva, nekad za tri, nekad tek za šest mjeseci, u ovisnosti od ozbiljnosti slučaja”, navodi.

Sada međutim, dodaje, ukoliko pacijent dođe u utorak ili u četvrtak u anesteziološku ambulantu, ako je sve u redu, on već sljedeće sedmice biva pozivan na operaciju.

Na pitanje jesu li imali podršku države i menadžmenta, kaže da nije u kontaktu ni s kim od njih, ali da im je sav materijal koji je bio potreban za sve te operacije bio osiguran.

“Siguran sam da će reakcija na ovaj naš trud od strane nadležnih struktura biti pravovremena i dobra”, priča Golubović za N1.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.