Malo mačku teleća glava, Milorad Dodik likuje: Bošnjačka strana je “dobila po nosu”

Milorad Dodik je reagovao nakon što je američki državni sekretar Anthony Blinken poslao pismo Predsjedništvu Bosne i Hercegovine.

“Rečeno je da SAD ili Zapad ništa neće mijenjati, nego da to treba da urade lideri u BiH, što je logično”, izjavio je Dodik novinarima u Laktašima.

On je ocijenio da je bošnjačka strana “dobila po nosu” jer iluzorno očekuje da će za njih neko nešto uraditi u BiH.

“Pozivam ih da razgovaramo i postignemo održiv dogovor koji će biti u interesu svih, a ne da se odgađanjem rješavanja problema situacija pokušava predstaviti što gorom”, rekao je Dodik.

On je naglasio da nema šanse da se u BiH bilo šta promijeni na štetu RS i da ne postoji mogućnost da budu prenesene nadležnosti na nivo BiH.

“Tema je – kako vratiti otete nadležnosti Republici Srpskoj. Problem u FBiH se pokušava riješiti preko RS, što je nedopustivo”, rekao je Dodik.

On je podsjetio da RS ima stav o rješavanju pitanja “Sejdić-Finci”, a to je da treba da se dogovore u FBiH.

“Oni su nesposobni da to riješe. Kada dogovore kako birati bošnjačkog i hrvatsakog člana Predsjedništva vidjećemo šta treba da se mijenja u Izbornom zakonu BiH”, zaključio je Dodik.

Državni sekretar SAD Anthony Blinken u pismu članovima Predsjedništva BiH naveo je da je Dejtonski sporazum stvorio čvrst temelj na kojem je bilo moguće izgraditi BiH i istakao da se raduje radu sa vlastima u BiH, kako bi se “produbilo partnerstvo i pronašli zajednički interesi”.

“Znam da postoje ljudi u BiH koji pozivaju na strpljenje umjesto hitnosti, uključujući one koji vjeruju da SAD i evropski partneri pripremaju

‘Dejton dva’ kako bi suštinski promijenili podjelu vlasti predviđenu Dejtonskim mirovnim sporazumom. Već smo vidjeli propadanje pokušaja reformi u BiH i to zbog toga da se previše toga probalo uraditi odjednom”, istakao je Blinken.

On je u pismu naveo da SAD vjeruju da se treba usredsrediti na uvođenje ograničenih, ali značajnih ustavnih, izbornih, ekonomskih i reformi vladavine prava, kako bi se osigurala prava svih građana u izbornom procesu i sa ciljem unapređenja pravosudnog integriteta, smanjenja nivoa korupcije, unaprijeđenja ekonomskog oporavka i vraćanja povjerenja građana.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.