Malo osvježenja u ove tople dane ne škodi: Pogledajte fantastične snimke Vlašića iz zraka koji su nastali zimi, bosanska ljepotica izgleda prelijepo!

Vlašić je planina u srednjoj Bosni. Prostire se u općini Travnik. Njegov je najveći vrh Paljenik (Opaljenik[1]) (1.933 m). U nastavku vam donosimo snimak sa Vlašića koji je nastao tokom zime.

Neće škoditi malo osvježenja pogotovo zbog toplotnog vala koji je najavljen. Pa makar i preko ekrana…

Vlašićka visoravan je visoka 1.300 m, a poznata je po glasovitoj tradiciji spravljanja vlašićkog sira, kao i turizmu na Babanovcu, gdje se vremenom etablirao novi bosanskohercegovački centar zimskog turizma, kojeg posjećuju i strani gosti, zahvaljujući otvaranju skijaških staza i novih hotela.

Na planini Vlašiću izvire rijeka Ugar.

Vlašićka visoravan počinje kod vrha Ljute grede. Ka jugu se prostire golemi travnjak sa sočnim livadama prema Vlaškoj gomili i Paljeniku.

Brojna stada (dželepi) ovaca pasu po tim livadama od ranog proljeća do kasne jeseni. Središte proizvodnje vlašićkog sira je na ovom mjestu. Zimi privlači strastvene skijaše.

Za njihove je potrebe krajem 1930-ih počela gradnja velike planinarske kuće u srcu Vlašića, kod vrela Kraljice ispod Crnog vrha (1731 m).

Druga planinarska kuća je na Devečanima (1768 m), kamo vode dobri markirani putevi iz Travnika i iz Turbeta preko Paklareva. Vlašićki masiv ka zapadu prelazi u Karaulu goru preko koje se povezuje s Komar-planinom.

Iznad Paklareva Galica prelazi u Vlašić. S istoka ograničuju ga rječice Kozica i Bila.

Vlašić je i pogodan kraj za uzgoj pčela u ovom dijelu Europe, a razvija se i seoski turizam.

Postoje brojne legende o planini Vlašić, ali trenutno nije potrebno ispričati niti jednu jer trenutna zimska idila Vlašića bajka je sama po sebi.

U videu nastalom u saradnji Dron.ba i N1 pogledajte zimske čari planine Vlašić.

Uživajte!

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.