Marš mira održan i u Beču, pridružili se brojni iz javnog života Austrije i BiH

U Beču je danas organiziran Marš mira, na kojem su učestvovali bh. državljani, ali i građani i parlamentarci iz Austrije.

Povodom 28. godišnjice genocida u Srebrenici, Marš mira i skup na Trgu heroja u Beču organizirao je Savez bh udruženja u Austriji “Consilium Bosniacum”.

“Ne znam tačan broj, ali procjenjuje se da je ovdje oko 2.000 ljudi.

Naša je poruka jasna- mi se na ovaj način zalažemo za kulturu sjećanja, podizanje svijesti o genocidu u Srebrenici, a na taj način se zapravo borimo za čovječanstvo, za ljudsku supstancu, da se ovom sviješću zaštitimo kako se ovakve stvari više nikada i nikome ne ponove.

Naravno, pored borbe za pravdu, mi želimo javno ukazati da se genocid dogodio i da svi zajedno trebamo razmisliti kako je bilo moguće da se, poslije Drugog svjetskog rata, genocid ponovo dogodi u Evropi”, kazao je za Avaz predsjednik Saveza bh udruženja u Austriji “Consilium Bosniacum”.

Za situaciju u domovini, nakon udara na ustavno-pravni poredak iz RS, zabrinuti su i državljani BiH u Austriji.

“Upravo pored mene je, zajedno marširamo, bivši član Evropskog parlamenta prof. dr. Jozef Vajdenholcer i upravo razgovarano o trenutnoj situaciji u BiH.

Mi smo veoma zabrinuti.

I naši prijatelji iz EU, kao i austrijski političari su zabrinuti zbog trenutne političke situacije i nadaju se da će međunarodna zajednica pokrenuti procese i poduzeti konkretne korake da se zaustave te destruktivne snage u BiH”, ističe Saračević.

Nakon šetnje, uslijedio je i javni skup na kojem su učestvovali majka Srebrenice Ramzija Gurdić, Josef Weidenholzer, bivši član Evropskog parlamenta, ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Sevlid Hurtić, ministrica pravde Austrije Alma Zadić, te brojne druge osobe iz javnog života dvaju zemalja.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.