Maske su pale, Viktor Orban otvoreno pokazuje svoje “pravo lice”: Budimpešta je protiv sankcija Miloradu Dodiku

Posljednje Vijesti

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je danas da je njegova administracija protiv uvođenja sankcija članu predsjedništva BiH Miloradu Dodiku koje je predložila Njemačka.

“Definitivno treba da spriječimo ove sankcije. Loš je stav, upotrijebljeni ton i izgledi. Zapadni Balkan treba da bude integrisan u EU i mora im se pružiti pomoć”, naglasio je Orban.

Prema njegovim riječima, Balkan treba da bude stabilizovan i to nije moguće bez Srba. On je kazao da “Balkan ne može biti stabilizovan bez BiH, a ta zemlja ne može biti stabilna bez obnove prava na koje Srbi imaju puno pravo i to je logika Mađarske”, prenio je RTRS.

Njemačka administracija je 13. decembra pozvala EU da uvede sankcije Dodiku zbog inicijative za povrat ovlaštenja sa institucija BiH na RS u sektorima odbrane, pravosuđa i poreskog sistema.

Njemačka ministica vanjskih poslova Annalena Baerbock je izjavila da su “napori za otcijepljenje nepruhvatljivi”.

Ministar vanjskih poslova Mađarske Peter Szijjarto nedavno je rekao da će Mađarska staviti veto na eventualni prijedlog uvođenja sankcija članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku.

“Zabrinuti smo zbog ovakvih izjava, jer je Bosna i Hercegovina tu u našoj blizini, očuvanje stabilnosti i mira u zemlji je naš osnovni sigurnosni interes.

Berlin je dalje, ali ne tako daleko da odatle nikada ne biste mogli letjeti do Banja Luke. Odletite i pregovarajte. Razgovarajte sa Srbima. Sa njima, a ne o njima. Možda će vam ovo pomoći da shvatite situaciju”, napisao je Szijjarto.

Dodao je da EU može uvesti sankcije protiv bilo koga samo jednoglasnom odlukom svih država članica.

“A samo da bude jasno, Mađarska neće dati svoju podršku nikakvim sankcijama lideru Srba u BiH Miloradu Dodiku. Ako postoji takav prijedlog, stavit ćemo veto na njega. Razgovor, a ne sankcije, to je ono o čemu bi se politika EU za Zapadni Balkan trebala baviti u budućnosti”, naglasio je tada mađarski ministar.

Leave your vote

-1 points
Upvote Downvote