Masovni protesti urodili plodom, napraviti će analizu: Vlada Srbije povukla Zakon o eksproprijaciji

Vlada Republike Srbije je na večerašnjoj sjednici donijela odluku da iz skupštinske procedure povuče Zakon o eksproprijaciji. To se navodi u saopštenju Vlade.

Vlada Republike Srbije napravit će analizu da li su neophodne izmjene i dopune Zakona o eksproprijaciji i, ukoliko se konstatuje da je Zakon nužno promijeniti, učinit će to uz široku javnu debatu u koju će biti uključena stručna javnost, strukovna udruženja, predstavnici privrede i civilno društvo.

Na istoj sjednici, vlada je predložila Narodnoj skupštini izmjene i dopune Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, u članovima 7, 20, 43 i 44. Pomenuti članovi odnose se na ovjeru potpisa, predstavnike ovlaštenog predlagača u organu za sprovođenje referenduma i na rok za ponovno raspisivanje referenduma, prenosi B92.

U prijedlogu vlade ukida se taksa za ovjeru potpisa, omogućava se da predstavnici ovlaštenih predlagača bude dio organa za sprovođenje referenduma.

Također, prema prijedlogu neće biti moguće raspisati referendum o istom pitanju u roku kraćem od četiri godine kao i da Skupština Srbije u roku od četiri godine neće moći donijeti odluku drugačiju od one koja je potvrđena na referendumu.

Podsjetimo da su ova dva zakona bila povod masovnih protesta u Srbiji u prethodna dva vikenda.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.