Matematički genije Bosanac Din Ammar Tolj studira na američkom Yaleu: Svima je iznenađenje odakle sam

Bio je jedan od najboljih učenika sarajevske Druge gimnazije koji je svoje obrazovanje nastavio u Velikoj Britaniji. Trenutno je u Americi, na prestižnom Yale univerzitetu gdje studira. Matematički genije Din Ammar Tolj govorio je za N1. Na početku, Din je govorio kakvoi su mu utisci o životu u SAD-u.

“Jako je teško upasti u ovako elitan fakultet i meni je potpuno fascinantno živjeti u Americi. Studirati predmete sa peofesorima koji su među najboljima na svijetu što se toga tiče.

Radim u laboratoriji sa profesoricom koja je zamjenica predsjednika Društva matematičara u SAD-u. Sav taj trud, rad i uspjeh koji me je dovedo ovdje to je teško opisati i to zvuči kao san”, kazao je on.

Odnos i podrška BiH prema njemu

Kada je riječ o podršci Din ističe da je ona krenula od školovanja u BiH kada su mu tadašnji nastavnici pružali podršku što se kasnije i nastavilo tokom njegovog obrazovanja kako u Velikoj Britaniji te u SAD-u.

“Što se tiče države tek sam najveću podršku dobio kada sam dobio zlato u Velikoj Britaniji na takmičenju iz matematike. Kada sam dobio priliku da se školujem na Yale bio sam primjećen od strane države. Dok sam bio u BiH to je bilo uglavnom kada sam se tokom školovanja takmičio iz matematike i fizike i to je uglavnom to je bila škola i individualni profesori koji su me podržavali”, istakao je Din.

Din toliko voli matematiku da je u drugom razredu gimnazije objavio zbirku zadataka iz matematike.

Kolege iz susjedstva na Yaleu

Jedini je Bosanac i Hercegovac na Yaleu, ističe Din te navodi da ima kolege iz nama susjednih država. Također, navodi po čemu smo poznati u SAD-u odnosno koliko znaju o BiH.

“Ja sam jedini Bosanac na Yale Univerzitetu. Ima učenika s našeg područja, Hrvatske, Srbije s kojima sam blizak a pošto sam jedini iz BiH i svima je iznenađenje odakle sam. Što se tiče njihovog znanja o BiH znaju je iz historije, gdje je počeo Prvi svjetski rat”, rekao je Din.

Kada završi školovanje na Yaleu Din će imati dvije diplome i to iz fizike i matematike a cilj mu je doktorirati jednu od ovih nauka.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.