“Medica” iz Zenice ustrajna u borbi za ženska ljudska prava, direktorica Sabiha Husić jasna: “Žene su odlučne i ne odustaju u akcijama koje doprinose ravnopravnijem, pravednijem i humanijem životu u BiH”

Zenica i ove godine daje doprinos u obilježavanju Globalne kampanje 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama koja počinje danas (Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama) i završava 10. decembra (Međunarodni dan ljudskih prava).

Podsjećamo da su 1999.godine, Ujedinjene Nacije proglasile 25.novembar Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama, Rezolucijom 54/134, a feministkinje su glasno ukazivale na sistemsko nasilje nad ženama kako u porodici, tako u i javnom i političkom životu kako od različitih sistema i režima, a posebno ih je ponukalo ubistvo sestara Mirabel koje su mučki ubijene 1961.godine.

Sestre Mirabel su postale simbol feminističkog otpora nasilju.

Nastavkom niza feminističkih aktivnosti Globalna kampanja 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama postaje sve vidljivija i značajnija, posebno doprinosom prvog Ženskog globalnog instituta za liderstvo iz 1991. godine jer život bez nasilja je samo jedno od prava svakog ljudskog bića, a bilo koji vid nasilja je najgrublji oblik kršenja ljudskih prava.

Tako će od 25. novembra do 10.decembra, “Medica” Zenica realizirati niz aktivnosti u saradnji sa nadležnim institucijama, ustanovama, partnerskim organizacijama i neformalnim grupama žena u Bosni i Hercegovini, a sa ciljem podizanja svijesti i edukacije o neophodnosti osjetljivog i adekvatnog djelovanja i zaštite žena i djece žrtava nasilja, kao i prevenciji
nasilja.

U Zenici je organizirana ulična akcija i podjela promotivnog materijala s ciljem podizanja svijesti i informisanja građana o obavezi prijavljivanja nasilja i dostupnih modela pomoći žrtvama nasilja.

Od danas će biti dostupan online modul sa 15 edukativnih sesija za žene koje su kreirane u cilju podizanja svijesti i samostalnog učenja o pravima i njihovom ostvarivanju.

Neformalna mreža žena iz ruralnih sredina Zeničko-dobojskog kantona će u ovom periodu održati edukativne radionice za žene i muškarce u cilju prevencije nasilja nad ženama.Kako bi žrtve rodno zasnovanog nasilja dobile osjetljiv pristup u zdravstvenim ustanovama bit će upriličene edukacije zdravstvenih radnika o pristupu osjetljivom na stres i traumu.

Mladi volonteri i volonterke će 5. decembra biti u akciji pod nazivom ,,Za našu budućnost”, kojom će podizati svijest među mladima o značaju 16 dana aktivizma i globalne kampanje, te prevencije rodno zasnovanog nasilja.

U saradnji sa Koordinacionim tijelom ZDK sagledat će se mogućnosti za poboljšanje modela podrške za žrtve nasilja kao i prevencije u oblasti rodno zasnovanog nasilja

Sabiha Husić: “Žene su odlučne i ne odustaju u akcijama koje doprinose ravopravnijem,
pravednijem i humanijem životu u BiH!”

Tokom Globalne kampanje, “Medica” Zenica u saradnji sa Neformalnom mrežom žena iz ruralnih sredina ZDK predstavit će rezultate rada na polju osnaživanja žena kao podrške ženama, potencijalnim žrtvana nasilja i žrtvama rodno zasnovanog nasilja u ZDK.

“Nasilje nad ženama je prisutno vijekovima i zato je naš zadatak da ono bude vidljivo, prepoznato i da pokrenemo konkretne akcije. Prva akcija jeste da prijavimo nasilje.

U posljednje dvije godine u sigurnoj kući “Medica” Zenica bilo je zbrinuto više od 150 osoba, žena i djece.

Femicid nije prepoznat u Krivičnom zakonu, ali je naša obaveza i odgovornost da ukazujemo i zahtijevamo da femicid bude prepoznat kao posebno krivično djelo”, ističe dr.sci. Sabiha Husić, direktorica Medice Zenica.

Ona dodaje da 16 dana aktivizma je globalna kampanja koju obilježava više od 6000  nevladinih organizacija u 180 zemalja širim svijeta. Poruke se odašiljaju širom svijeta i ukazuju da žene nisu ravnopravne i da su izložene različitim oblicima nasilja i diskriminaciji u svijetu, pa tako i u našoj BiH.

“Ipak žene ne odustaju, ukazuju na vjekovnu nepravdu u porodici i društvu. Tako ćemo i ove ukazati da se nasilje nad ženama nastavlja, da nema adekvatnih sistemskih rješenja iako je BiH ratificirala Istanbulsku konvenciju, ne izdvajaju se adekvatna sredstva za zaštitu i pružanje podrške ženama, ne prate se ravnopravno potrebe žena i muškaraca i ne kreiraju rodno odgovorni budžeti u raspodjeli javnih sredstava”, kaže gospođa Husić, te jasno poručuje: “Žene su odlučne i ne odustaju u akcijama koje doprinose ravnopravnijem, pravednijem i humanijem životu u BiH!”

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.