Medij iz Srbije bruji: “Šamar za šamarom, sramota za sramotom, Vučićev debakl u New Yorku ogolio svu nesposobnost naprednjačke diplomatije”

Državno vijeće BiH uvjerava javnost da sve “pršti od energije” u UN, gdje srpske diplomate i predsjednik pokušavaju spriječiti donošenje Rezolucije o Srebrenici, ali su efekti za sada isključivo negativni. Predsednik Aleksandar Vučić i njegovo najbliže okruženje su, nažalost, prethodnih dana privukli više pažnje svojim gafovima i neracionalnim potezima, a najavljenu pobjedu nad svetom pretvorili u ozbiljan debakl i diplomatski neuspjeh – piše Nova.rs.

Predsjednik države je posljednjih dana češće u Njujorku nego u Beogradu, gdje učestvuje u lobiranju za stavljanje ad acta prijedloga Rezolucije o Srebrenici.

Dok provladini mediji objavljuju velike uspjehe i diplomatske pobjede koje predsjednik ostvaruje sa svojim timom, realnost je, nažalost, daleko od ružičaste.

Ništa se nije promenilo ni za jotu u odnosu na dosadašnje stavove međunarodnih partnera u vezi sa rezolucijom, ali se srpski diplomatski tim poprilično borio prethodnih dana.

Prvo je predsjednik Srbije pokušao da izmanipuliše predsjedavajuću sjednice Sjaveta bezbjednosti UN o Kosovu Vanesu Frejzer i zatraži dodatna tri minuta za debatu, što je ona oštro odbila i rekla predsedniku da je sve dogovoreno na prethodnom dnevnom redu. .

Nakon što je predsjednica Srbije još jednom rekla “nema dogovora”, Frejzerova je reagovala udarivši pesnicom o sto. Ona je rekla da je to dogovoreno sa njenom zamjenicom i da ne dozvoljava da bude predstavljena kao lažov.

Dok se ovaj diplomatski gaf još nije “ohladio”, predsjednik je napravio još jedan. On je na marginama sjednice Savjeta bezbednosti UN rekao da je Srbija upala u zamku koju su joj postavile SAD, Švajcarska i Slovenija.

„Kad je kasnila sjednica Savjeta bezbjednosti, pitao sam se o čemu se radi, ali onda smo shvatili da su se to dogovorili s Amerikancima, Slovencima i Švajcarcima. Ne zna se ko je odvratniji, Slovenci ili neko drugi“, rekao je Vučić.

Zbog takve etikete prema zvaničnoj Ljubljani, predsjednik se javno izvinio nakon slovenačke reakcije i rekao da se to odnosi na političare, a ne na ljude, ali je svakako već učinjeno dovoljno štete.

Tim, u kojem nema ni ministra vanjskih poslova, ni većih stručnjaka od bivšeg ambasadora u SAD Marka Đurića, tako se našao na vjetru, a po svemu sudeći, u svom će pakovanju više neuspjeha nego uspjeha kofere za povratak iz New Yorka.

Bivši diplomata i bivši ambasador Srbije u Belorusiji Srećko Đukić ocjenjuje da je odlazak Vučića u Njujork definitivno donio više štete nego koristi, a da rezultata nije bilo.

“On je skrenuo pažnju svijeta na svoje poteze, ali prvenstveno svojim nekonvencionalnim diplomatskim potezima, umjesto novim činjenicama i argumentima. Naprotiv, okrenuo je činjenice protiv svijeta, rekao da Rezolucija o Srebrenici osuđuje Srbiju, da je proglašava genocidnom, što nije tačno. Na kraju je iskliznuo iz Srbije, otišao u Njujork i odatle vodio svoju redovnu naprednjačku kampanju koja je trenutno koncentrisana na beogradske izbore“, oštro ocenjuje Đukić za Nova.rs.

Komentarišući predsjednikove izjave u kojima je kritizirao Sloveniju zbog stava o rezoluciji, Đukić je odgovorio da je riječ o velikom skandalu, te da je predsjednik razgovarao sa ljudima nižeg ranga od njega, što tumači kao neprihvatljivo.

“U istoriji diplomatije nije zabilježeno da šef države odlazi u sjedište UN-a i razgovara sa stalnim predstavnicima zemalja članica koji su tamo zastupljeni na nivou ambasadora. Isti nivoi zastupljenosti treba da odgovaraju njima, odnosno ambasadorima. Zato se postavlja pitanje zašto naša misija u UN, sa kompletnim štabom. Šta je njihov zadatak, šta su radili ako je šef države morao da dođe i razgovara sa njima”, objasnio je Đukić za Nova.rs.

Sagovornik rezimira da je zbog svega navedenog teško očekivati ​​bilo kakve rezultate od ovakve diplomatske misije šefa države jer je odstupila od ustaljene diplomatske prakse.

„Diplomatija se koristi na adekvatan način. Za svaki šaraf postoji odgovarajući alat, ali pošto nemamo spoljnu politiku i diplomatiju, onda se šef države uvek nađe kao glavni diplomata i pregovarač i to je rezultat“, zaključuje Đukić.

Diplomatski skandal “kreirala” je Suzana Vasiljević

Nakon što je predsjednik Savjeta bezbjednosti UN upozorio predsednika Aleksandra Vučića, opomenu je dobila i njegova savjetnica Suzana Vasiljević.

Vasiljević je dobio opomenu od, kako se pretpostavlja, ljudi iz protokola, zbog snimanja telefonom.

Kako se može vidjeti na snimku koji su zabilježile kamere iz sale u kojoj je održana redovna sjednica Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija o Kosovu, savjetnica predsjednika Srbije Suzana Vasiljević je opomenuta zbog snimanja izlaganja Aleksandra Vučića sa mobilni telefon.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.