Mehmedović nakon razmatranja pristupa EU politike u BiH: “Način na koji je Mostar bio Čovićev talac sada postaje cijela BiH”

Evropska služba za vanjsko djelovanje (EEAS) pripremila je nacrt dokumenta kojim se razmatra pristup EU politike u Bosni i Hercegovini, a koji će se razmatrati na sjednici Vijeća EU za vanjske poslove 21. februara. Čekajući 19. februar i poboljšani Vance-Owenov Dayton 2. “Imamo faktičko reaktiviranje Vance-Owenovog plana, kojeg su, podsjetimo, prihvatile sve strane, osim Pala”, objavio je zastupnik Šemsudin Mehmedović.

“Kvaka u tom planu je bila što Hrvati u BiH dobijaju svoj ekskluzivni teritorij. Plan su prihvatili svi ostali akteri tog doba osim Karadžić i SPC (Atanasije Jevtić) jer nije podrzumijevao postojanje RS. Nedostaje Herceg-Bosna i ekskluzivni hrvatski teritorij.

Dakle, remodifikacija Vance-Owenovog plana u kojem postoji i RS. Usavršeni Vance-Owenov plan. Sprema li nam se velika konferencija koju će organizirati Turci sa Rusima i Amerikancima te Srbijom i Hrvatskom. Takvo što je bilo prihvatljivo Escobaru koji je prošle godine izjavio da mu je prihvatljivo uključenje Turske, Hrvatske i Srbije.

Situaciju u Ukrajini i nove aktivnosti Dodika na osnivanju vlastititog VSTV i oduzimanja državne imovine Čović će iskoristiti da pokrene hrvatsku samoupravu. „Hrvatski odgovor“ kojim će dokazati ruski uticaj na Zapadnom Balkanu i pomoć Dodiku da se disperzira fokus sa odluka NSRS.

Zato će čekati rat u Ukrajini i krenuti kad Rusi krenu – da bi se stekao utisak da je i BiH na ivici rata, a jedini cilj je uplašiti Bošnjake i demokrate, Zelene i ljevičare u EP. Potpuna paraliza države. Potpuno nove okolnosti. Imat ćemo potpuno izolovane Bošnjake, paraliziranu vojnu kommponentu i paralizirano sudstvo”, kaže Mehmedović.

Čeka se trenutak da Čović odustane od pregovora o Izbornom zakonu i da ih on i HNS na vanrednom zasjedanju proglase propalim.

“Povlačenje Čovića iz pregovora o Izbornom zakonu bio bi veliki bang za novo faktičko stanje na terenu u kojem ćemo imati hrvatsku samoupravu, oživljenu Herceg-Bosnu i polusamostalnu RS.

Način na koji je Mostar bio Čovičev talac sada postaje cijela BiH s tim što sada na vlasti ostaju polusamostalna RS sa Dodikom na čelu i Hrvatska samouprava po modelu Ante Jelavića sa Čovićem na čelu. Tad se čeka da se umiješa Turska i organizuje pregovore sa Rusima i Amerikancima pa da vidimo u čiju će zonu uticaja izolovani Bošnjaci izmedju polusamostalne RS i Hrvatske samouprave – u Hrvatsku ili Srpsku.

U tom kontektu važno je iščitati poruke posjete Manferda Webera BiH. Kakve smo poruke dobili? “Mi predstavljamo grupu EPP u EP, najveću političku porodicu u Evropi”, rekao je Weber.

Koja je poruka Bošnjacima od najveće političke porodice u EU. Da je došla sa Željanom Zovko koja zastupa Čovićeve interese i interese Hrvatske. ‘Preduvjet za funkcioniranje države je da imamo izborni zakon koji onda funkcionira.’ To nije rekao Dragan Čović već evropski pučani i Manfred Weber.

Manfred Weber (citat): ‘Dakle, preduvjet za funkcioniranje države je da imamo izborni zakon koji onda funkcionira. Molimo sve da investiraju u kompromis.’ Propast izborne reforme nije opcija uopšte. Osjetimo tenzije u zemlji, ali i šire. Tenzije unutar međunarodne zajednice.

I hoću sve da podsjetim da je ovo historijski trenutak ne samo za BiH nego i za EU, pa između ostalog i zbog onoga što se dešava u Ukrajini. U ovakvoj situaciji potrebno nam je liderstvo, kompromis i naravno svjesnost o ovom historijskom trenutku. I moja ključna poruka je niko ne bi smio ustati od stola bez kompromisa”.

Tada se obratila i potpredsjednica Kluba zastupnika EPP-a Željana Zovko rekla je da upravo dolazak zastupnika EPP-a u Evropskom parlamentu u BiH pokazuje koliko Pučani razumiju kako žurno se želi riješiti Izborni zakon. Zapravo se samo pravi pritisak na bosanski blok da prihvati Čovićeve želje, i time sebi nabaci omču oko vrata koje se više nikad ne bi riješili.

Zato je najvažnije potaknuti pravosudni sistem da radi svoj posao, jer imaju odgovornost pred građanima Bosne kao i ostala dva stuba vlasti, a njima baš nedostaje državotvorne svijesti i hrabrosti”, dodao je Mehmedović.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.