Mesić priznao da je on organizovao sastanak Izetbegovića i Milanovića: “Prvo se Bakir složio, pa sam nazvao Milanovića…”

Susret predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i lidera Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića i predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića 29. septembra u Zagrebu organizirao je bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.

Učinio je to, kako je izjavio, jer želi “da se obnove razgovori, da se snize tenije i da se traži strategija kako uspostaviti bolje odnose”, a onda je objasnio kako je organizovao sastanak.

-Dogovorio sam s Izetbegovićem da dođe u Zagreb i da se nas dvojica nađemo, i rekao mu da bih Milanoviću mogao predložiti da se nađemo sva trojica.

Izetbegović se složio, pa sam nazvao Milanovića, koji se također složio i rekao da se možemo naći u vili Weiss, u sklopu rezidencije hrvatskog predsjednika na Pantovčaku u Zagrebu, kaže Mesić, prenosi večernji.hr.

Na sastanku je sudjelovao i predstojnik predsjednikova ureda Orsat Miljenić, a razgovor je protekao u prijateljskoj atmosferi. Bili smo dosta slični u stavovima, premda svatko ima svoj stil i svoj mišljenje o mnogim temama, prepričao je Mesić.

Uvjeren je, kaže, da su razgovor i saradnja jedini način rješavanja problema.

-Treba obnoviti razgovore, sniziti tenzije i napraviti strategiju uspostave boljih odnosa. Ako se samo kritizira i kritički nastupa u svim državama regije, to ničemu ne vodi. Treba nam strategija kako da se regija vrati u mirnodopsko stanje, poručuje Mesić.

Sastanak Milanovića i Izetbegovića u Zagrebu nije rezultirao konkretnim dogovorom kako to postići, kao ni kada će razgovori biti nastavljeni, kazao je Mesić, ali je dodao kako bi “bilo dobro da se i drugi nalaze na ovaj način i razgovaraju o što boljoj suradnji”.

-Sve države regije uvelike su kompatibilne, posebno u gospodarstvu. Mogli bi obnoviti suradnju i zajedno nastupati na inozemnim tržištima, jer su dobri temelji za to postavljeni još dok smo bili u zajedničkoj državi, zagovara Mesić suradnju za kakvu se zauzimao još dok je bio hrvatski predsjednik.

Mesić zakaže da je s Izetbegovićem i Milanovićem te šefom njegova ureda Orsatom Miljenićem razgovarao o mogućnosti suradnje Hrvatske i BiH, ali i o stanju u regiji.

-Na prostoru bivše Jugoslavije sada je napeto i opterećujuće stanje, naročito u odnosima Srbije s Crnom Gorom i Kosovom.

Postoji i stav službenog Beograda, koji Milorada Dodika uporno prima kao predstavnika Srba iz BiH. Ali, ja sam rekao svoj stav: Dodik nije predstavnik Srba, niti to može biti, kao što ni Šefik Džaferović ne predstavlja Bošnjake, niti Željko Komšić Hrvate.

Oni su članovi Predsjedništva BiH, trijumvirat, i predstavljaju BiH. To je moj stav, i ja sam ga na sastanku iznio, kaže Mesić.

O tome, međutim, nije bilo detaljnijih razgovora, “ali ja sam konstatirao svoje mišljenje”, kaže Mesić za Tačno.net.

-Ne može Dodik odlaziti u Beograd i ondje predstavljati Srbe i RS, jer on nije njihov predstavnik. Zna se zakon: iz hrvatskog i bošnjačkog korpusa u Federaciji bira se po jedan član u Predsjedništvo BiH, ali za njih glasaju svi iz BiH. U RS bira se jedan u Predsjedništvo, ali i za njega glasaju svi.

Članovi Predsjedništva BiH ne predstavljaju narode, nego cijelu državu, sve njezine građane. Problem je u tome što je RS dobrim dijelom etnički očišćena, pa tamo ima malo Hrvata Posavljaka, jer su im sela spaljena, a malo je i Bošnjaka.

Ipak, ima ih, i treba postaviti pitanje zašto im se ne obnavljaju kuće, i zašto ih nitko ne zove da se vrate. O tome nismo posebno govorili, ali ja sam to kazao, prepričao je Mesić.

Na sastanku su spomenute i “poruke iz Beograda o ‘srpskom svetu'”, kaže.

-Svi znamo što to znači, kao što svi znamo što znači uplitanje Srpske pravoslavne crkve (SPC) u poslove Crne Gore. Ja sam rekao: ako službeni Beograd prihvaća taj ‘srpski svet’, onda ne treba čuditi što se sada preko vjere – jer nijednim drugim sredstvom nije uspjelo – pokušava Crnu Goru privoljeti da se priključi Srbiji.

U taj pokušaj sada je uključena i SPC, kaže Mesić.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.