Mijatovićevu poruku uokviriti: “Ako si istinski Srbin, Bosanac, pravoslavac i hrišćanin ne možeš ostati nijem nad svim zlom oko Prijedora”

U BiH ali i širom svijeta, danas se obilježava Dan bijelih traka. Dan je to sjećanja na užasne zločine, na početak stradanja, progona i silovanja.

Vlasti Prijedora donijele su anticivilizacijsku odluku, te zabranile održavanje mirne šetnje povodom Dana bijelih traka koji se obilježava danas, 31. maja, potvrdili su iz Udruženja “Jer me se tiče”.

Ta simbolična mirna protestna šetnja organizira se već godinama u znak sjećanja na 3.176 ubijenih Prijedorčana, civila nesrpske nacionalnosti.

Predstavnici ovog udruženja kazali su da ih je jučer ujutro iznenadilo Rješenje koje im je uputio načelnik Policijske uprave Prijedor Sretoja Vujanović, da se zabranjuje mirna šetnja, a dozvoljava samo okupljanje na trgu Majora Zorana Karlice, i to u ograničenom vremenu od 12:00 do 13:00 sati.

Potpredsjednik SDP-a BiH Vojin Mijatović na svom Facebook profilu je istakao da “ne možeš ostati nijem i šutati nad svim zlom koje se tom vremenu dešavalo u i oko Prijedora”.

– Na današnji dan barem treba biti Srbin, Bosanac, pravoslavac, hrišćanin i odati počast komšijama, prijateljima koji su tih nesretnih 90-ih doživjeli progon, zatočeništvo i masovno ubijanje od strane komšija, prijatelja i sugrađana.

Ako si istinski Srbin, Bosanac, pravoslavac i hrišćanin ne možeš ostati nijem i šutati nad svim zlom koje se tom vremenu dešavalo u i oko Prijedora. Mora se osuditi i mora se javno reći to je zlo jer sve drugačije nije ljudski.

Oni koji opravdavaju na bilo koji način sva dešavanja tih godina neka stanu pred ogledalo, neka odu u crkvu i ako mogu pred sobom i pred Bogom to da opravdaju onda “svaka vam čast”.

Počast žrtvama i njihovim porodicama, ja kao Krajišnik nikad neću pristati da šutim nad progonom i ubistvima mojih Krajišnika, ja ću ostati Srbin, Bosanac, pravoslavac, hrišćanin a ostali kako god želite.

Zabrana mirne šetnje u Prijedoru je sramotan čin i nikako ne doprinosi pomirenju i normalizaciji života. Bit će nam bolje kada budemo bolji ljudi – zaključio je Mijatović.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.