Miladin Stanić bez dlake na jeziku brutalno poklopio Milorada Dodika: “Umjesto o zaduženju, oni pričaju o razdruženju!”

Posljednje Vijesti

Zastupnik SDS-a u NSRS Miladin Stanić izjavio je da pismo visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka nije ni upućeno NSRS-u nego predsjedniku te skupštine te da o poveljama nije nikada ni raspravljala NSRS i zato smatra da pitanje vraćanja povelja nije ni trebalo da ide na raspravu.

“Ali eto, neki koji se plaše za sebe lično bi da to radije prebace na Skupštinu. Smatramo da oni koji su pokazivali s ponosom kakve su patriote dodjeljujući te povelje, sada treba da odluče o tome, a ne Narodna skupština. Naš stav je da te povelje ne treba vraćati i mi ćemo biti protiv toga – rekao je Stanić.

Dodao je da SDS nema ništa protiv zajedničkih zaključaka o toj temi.

– I da stranke iz RS zauzmu jedan zajednički stav o tome, ali mislim da ne postoji volja za takvu vrstu dogovora – rekao je Stanić.

Sljedeća tačka dnevnog reda koja se odnosi na pokretanje inicijative za dijalog između dva entiteta, Stanić smatra da se treba raspravljati isključivo između Federacije BiH i Republike Srpske, na način da se ta rasprava pokrene s nivoa bh. institucija.

– Dakle, uzimate novac i pozicije, dižete budžet… Pa, gospodo, raspravite to gore, u Sarajevu, pa onda donesite u RS. Suština priče je da, umjesto da raspravljamo o zaduženju, oni nude da raspravljamo o razdruženju – kaže Stanić.

Dodaje da se ovakve tačke stavljaju na dnevni red na raspravu u dnevnopolitičke svrhe vladajućih.

Stanić

– Nema ovdje priče o razdruženju, nije to realna priča trenutno, i mislim da to predlaganje dijaloga njima služi kao i mnoge posebne sjednice na kojima mnogi zaključci budu doneseni i kasnije bačeni u kantu za smeće. Dnevnopolitičke potrebe samo. Nema nikakvih efekata stavljati ovo na dnevni red, ali eto, to je način vladanja i ovih u Srpskoj i onih u Federaciji BiH – zaključio je Stanić.

Zastupnici će na novoj sjednici, između ostalog, razmatrati tačku dnevnog reda koja se odnosi na temu dijaloga između dva entiteta koju je SNSD ranije najavio, a koja glasi “Pokretanje inicijative za razgovor i dijalog između strana Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine, kao i tri konstitutivna naroda Srba, Hrvata i Bošnjaka o mogućim rješenjima za Bosnu i Hercegovinu”.

Nakon rasprave o ovoj tački dnevnog reda, pred poslanicima će se naći tačka koja se odnosi na zahtjev Valentina Inzka upućen Narodnoj skupštini Republike Srpske krajem januara, da odlikovanja ratnim zločincima Biljani Plavšić, Radovanu Karadžiću i Momčilu Krajišniku budu ukinuta.

Inzko je ranije izjavio da je tromjesečni rok postavljen, jer je sljedeća sjednica Vijeća sigurnosti UN-a početkom maja.

Leave your vote