Milan Dunović bez ustručavanja priznao: “Sarajevo se ovim potezom izdiglo iznad politikantstva”

Povodom jednoglasne odluke Gradskog vijeća Grada Sarajeva o usvajanju prijedloga o podizanju Spomen-obilježja Kazani na Trebeviću, reagovao je potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Milan Dunović koji je rekao da je tom inicijativom “Sarajevo se izdiglo iznad politikantstva, mržnje i primitivizma”.

Naveo je da otkako je imenovan za potpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine, sa svojim Kabinetom, insistirao je na iznalaženju rješenja za izgradnju spomenika ubijenim građanima Sarajeva na Kazanima.

“Radio sam na tome i sa prethodnim gradonačelnicima, kao i sa sadašnjom gradonačelnicom Karić, koja je iskazala interesovanje za izgradnju spomenika, i smatrao sam da ovo pitanje ne može biti predmet politizacije, niti ovisiti o ideološkom smjeru većine u gradskoj vlasti. Zbog toga me vijest da je Gradsko vijeće jednoglasno usvojilo prijedlog o podizanju spomenika posebno raduje. Sarajevo se ovime izdiglo iznad politikantstva, mržnje i primitivizma. Svaka žrtva zaslužuje adekvatno i dostojanstveno sjećanje“, istakao je Dunović.

“Kao što insistiramo na sjećanju na žrtve zločina tzv. Vojske Republike Srpske i Hrvatskog vijeća obrane, tako moramo prihvatiti istinu o Kazanima i suočiti se sa zločinima Mušana Topalovića Cace i osuđenih članova 10. brdske brigade, te pružiti ruku izvinjenja članovima porodica ubijenih. Samo tako će naša borba protiv agresora biti potpuno čista, kakva je i bila“, dodao je Dunović.

Podsjetimo, Gradsko vijeće Grada Sarajeva jednoglasno je usvojilo Zaključak kojim se Nacrt odluke o podizanju Spomen-obilježja Kazani, izjavila je to gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, dodajući da se tekst koji je ona sačinila i predložila, upućuje u javnu raspravu.

“Time će Grad Sarajevo preuzeti aktivnosti na podizanju Spomen-obilježja uključujući finansiranje postavljanja“, istakla je Karić.

Kazala je i da su sva finansijska sredstva prihodovana od prodaje službenog Passata usmjerena za podršku projektima i organizacijama i to: Zavodu za transfuziologiju, Udruženju “Obrazovanje gradi BiH” i KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja Sarajevo – Kuća za mlade.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.