Milan Dunović je zatražio od Borjane Krišto da odgovori na pitanje da li će voditi računa o NATO putu BiH

Kandidatkinja za predsjedavajuću Vijeća ministara BiH Borjana Krišto ( HDZ) odgovorila je danas na pitanje članova Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara BiH, između ostaloga navodeći da je opredijeljena za poštovanje Ustava BiH i zakona BiH.

Član Komisije Milan Dunović (Demokratska fronta – DF) tražio je da Krišto odgovori na njegovo pitanje da li će u svom radu i prilikom predlaganja kadidata za članove Vijeća ministara BiH voditi računa o prioritetima BiH na putu ka NATO-u.

Krišto je kazala da je uvijek bila legalista i kao poslanica i dopredsjedavajuća Predstavničkog doma PSBiH, ali i kada je obnašala druge dužnosti u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti kaže da je poštovala Ustav BiH i sve zakonske akte.

“Ne želim se referirati se na to iz pitanja jer u ovom trenutku ne znam koga će stranke koalicije predložiti za nove ministre u Vijeću ministara BiH.

Znam samo da je tokom razgovora s koalicionim partnerima bilo govora o raspodjeli resora,

ali ko će biti predložen u ime koje političke opcije i koje će uvjete i pretpostavke imati kazat će i sve druge nadležne institucije i agencije koje su također dužne da vode računa o poštovanju zakonskih akata”, dodala je Krišto.

Ponovila je da je njena opredijeljenost poštovanje Ustava i zakona BiH.

Time je odgovorila na jedino danas postavljeno pitanja na sjednici nadležne Komisije.

Članovi Komisije potom su s devet glasova ZA dali preporuku za potvrđivanje Borjane Krišto (HDZ) za obavljanje dužnosti predsjedavajuće Vijeća ministara BiH.

O njenom imenovanju danas bi se trebali izjasniti i poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH – prenosi Fena.

Krišto je predstavila ekspoze odnosno plan svog rada u predstojećem mandatu.

Krišto je kazala da su u potpisanom dokumentu HDZ-a, Osmorke i SNSD-a dogovorene smjernice djelovanja u četverogodišnjem mandatu.

“Načela rada su samo primjer kako mi ovdje okupljeni vidimo budućnost naše zemlje. Želim da ovo razdoblje od nekoliko sedmica iza nas bude primjer vizije BiH u korist viših ciljeva odnosno u korist naše zemlje, u kojoj će biti mjesta za sve.

Bez namjere da bilo koga oštetimo, u skladu s dobrom vjerom i Ustavom BiH”, rekla je.

Krišto je naglasila da je BiH njena domovina.

“Stanovnici BiH zaslužuju budućnost u kojima ćemo se svi uvažavati, a iza sebe ostaviti sukobe. Izazovi pred nama moraju biti motiv za međusobodno uvažavanje i saradnju.

Prepoznali smo mnoge od tih izazova, poput odlaska mladih ljudi, ekonomske krize, energetskih i infrastrukturnih projekata, reforme sigurnosno-obavještajnog sistema, reforme izbornog zakona…”, navela je.

Istakla je da su pred BiH i brojne prilike koje se moraju iskoristiti, poput kandidatskog statusa za članstvo u EU.

“Mjesto Bosne i Hercegovine jeste u evropskom krugu”, rekla je – prenosi Klix.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.