Milan Dunović žestoko kritikovao Schmidta: Barikade bile i ‘92. pa se nismo povlačili

Milan Dunović, zastupnik Demokratske fronte u Parlamentu Bosne i Hercegovine, kazao je za N1 da nije bila mudrost, kako je kazao Christian Schmidt u Pressingu, to što visoki predstavnik nije otišao u Banjaluku, te da se Schmidt svojim potezom povinovao volji lidera SNSD-a Milorada Dodika. Dunović je kazao da su “prijetnje bile i 1992. pa se nije povlačilo pred njima”. U razgovoru u Danu uživo istakao je još kako je najjača koalicija u državi ona između HDZ-a i SNSD-a jer “imaju zajednički cilj – razbijanje Bosne i Hercegovine” i da to “uspješno rade”. Optužio je “Trojku” da popušta pred njihovim zahtjevima.

Komentar na posljednji sukob Schmidta i Dodika i to što visoki predstavnik, iako je najavio, na kraju nije otišao u Banjaluku?

Šta reći? Zašto je najavljivao i zašto nije otišao? I kakve crne barikade? Nisam primijetio da je iko izvještavao o barikadama u Banjaluci. Može se reći da se Schmidt povinovao volji Dodika, a zašto to radi to je poznato samo njemu.

Ko je u ovoj priči pobjednik?

Očito je Dodik pobjednik. On ima zacrtane političke ciljeve i ne krije ih. I stalno pomjera granice. Pitanje za Schmidta je zašto dopušta to pomjeranje granica. Dodik je u 24 sata reterirao jer je od hapšenja Schmidta završio na bacanju jaja, ali mu je onda Schmidt dao snagu tako što nije otišao u Banjaluku.

Mnogi smatraju da je glavni razlog za Dodikove napade na Schmidta pitanje državne imovine?

Dolazimo do onoga što Dodik javno govori. On je ponov rekao da državna imovina ne može biti državna i da pripada entitetima. Javno je poručio da ukoliko visoki predstavnik donese odluku po kojoj imovina pripada BiH da će proglasiti otcjepljenje RS-a i izvesti policiju na entitsku liniju.

On to ne krije, a Schmidt ne odlazi u RS i ne donosi nikakve mjere.

Ovo (što Dodik radi) najblaže rečeno podliježe krivičnom gonjenju i upotrebi bonskih ovlasti. Imam pitanje za visokog predstavnika: Ako priprema odluku (koja se neće svidjeti Dodiku), šta će onda sa prijetnjama?

Smije li Schmidt u RS?

Trebao je, ukoliko je najavio, otići u Banjaluku.

Schmidt je u Pressingu kazao da su bile spremne barikade?

Spremale su se i ‘92. godine pa jesmo li trebali biti “mudri” kao Schmidt i ne braniti se? Nije mudrost povući se pred prijetnjom. Pored mudrosti treba i hrabrost. Popuštanje Dodiku neće rezultovati novim Dodikaom nego će rezultovati novim pomjeranjem granice.

Ni opozicija u RS-u nije prihvatila sastanak sa visokim predstavnikom?

Opozicija u RS-u često donosi čudne odluke, barem po mom mišljenju. Često oni urade baš kako Dodik želi i onda se on predstavlja kao veliki poglavar entiteta.

Entitetski potpredsjednik iz HDZ-a BiH Davor Pranjić nije imao vremena da se sastane sa Schmidtom, ali je kasnije bio sa Dodikom. Je li to očigledan podrška HDZ-a Dodiku?

To je konstanta. Najjača koalicija u državi je ona između HDZ-a i SNSD-a jer imaju zajedničke ciljeve. Ti ciljevi su razbijanje Bosne i Hercegovine i on to uspješno rade. Sad im je partner “Trojka” koja će popustiti njihovim zahtjevima.

Pogledajte gostovanje Dunovića.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.