Milanović o Izbornom zakonu u BiH: “Treba raditi permanentni pritisak”, Plenković: “To nije rješenje koje će se moći nametnuti od bilo koga iz vana”

Događaji Posljednje Vijesti

Hrvatska je na sastanku Vijeća za vanjske poslove u Bruxellesu, u sklopu dvosatne rasprave o Zapadnom Balkanu, još jedanput istaknula važnost ravnopravnosti triju konstitutivnih naroda u BiH.

Iako im je stajalište jedinstveno kad je riječ o eliminaciji bilo koje vrste diskriminacije u izbornom procesu BiH, predsjednik Hrvatske smatra da treba inzistirati na promjenama, dok premijer misli da to treba biti konsenzus stranaka u BiH, prenosi HRT.

– Treba raditi permanentni pritisak, a Hrvatska kao članica EU to može i mora se poštovati Dayton, samo to. Dayton je daleko od savršenog, ali ispod tog standarda ne možemo ići. To je interes Hrvatske, ja ga tako vidim i to je sigurno interes Hrvata u BiH, naglasio je Zoran Milanović, predsjednik Hrvatske.

– Mislim da je prije svega na institucijama i političkim strankama u BiH da o toj temi postignu konsenzus. To nije rješenje koje će se moći nametnuti od bilo koga iz vana. Svi oni koji žele dobro BiH, a mi sigurno želimo, smatraju da se ta vrsta odgovornosti u četvrtom desetljeću slobode može dogoditi i u BiH, istaknuo je Andrej Plenković, predsjednik Vlade Hrvatske.

Leave your vote