Milanović reagovao nakon što je Plenković zatražio objašnjenje za dolazak Dodika u Hrvatsku

Nakon što je hrvatski premijer Andrej Plenković saopštio da nije znao za dolazak predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika u Hrvatsku, iz Ureda predsjednika Zorana Milanovića naveli su da je to očekivana, ali ipak bezobrazna manipulacija.

“Plenković se požalio danas kako nije znao za dolazak Dodika u Hrvatsku, tačnije na Hvar, gdje je održao radni sastanak s Milanovićem. Od njega očekivana, ali ipak bezobrazna manipulacija”, naveli su u saopštenju.

Istakli su da je Ured predsjednika Republike Hrvatske obavijestio Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske, odnosno nadležnu Upravu za granice MUP-a o dolasku Dodika.

Tvrde da je MUP postupio po proceduri, osigurao i proveo graničnu kontrolu prilikom dolaska Dodika u Hrvatsku, budući da je dolazio iz BiH koja nije članica Schengena.

“Dakle, sve je bilo po proceduri, i onda Plenković kaže da on ne zna ono što zna MUP, ministarstvo koje potpuno kontroliše HDZ.

To je zbilja uvreda zdravog razuma jer Plenković je privatizovao i sebi podredio skoro sve državne institucije, čemu svjedočimo svakodnevno”, poručio je Milanović putem saopštenja.

U objašnjenju se dodaje da, vjerovati da MUP nije obavijestio Plenkovića o dolasku Dodika u situaciji kad je ta informacija odmah došla čak i do dijela medija, koji su spremi s kamerom čekali na Hvaru, zbilja može samo neko naivan i neupućen u model njegovog vladanja.

“Model koji su zadnji na svojoj koži osjetili pravosudni službenici i namještenici koje je Plenković bahato iscrpljivao i odbijao samo zato kako bi svima pokazao ko je taj koji odlučuje o svemu”, zaključuje se u saopštenju.

Podsjećamo, na pitanje da li MUP Hrvatske imao informaciju o tome, zbog ulaska u hrvatski zračni prostor, tj prelaska šengenske granice, Plenković je kazao da nije imao na način koji bi bio normalan.

“Da su država, sve njene službe, diplomatske službe, policija, kontrola leta, Hrvatska vojska, svi koji to trebaju znati, bile pitane za uobičajene dozvole, sve bi bile odobrene, tako da mi ovo nekakvo mistično dolaženje djeluje malo van uobičajenih okvira.

Ali, eto, kad imate ljude koji ne poštuju ni vlastiti Dan državnosti, onda im valjda može u goste dolaziti bilo ko, bilo kako i bez najave”, poručio je Plenković ranije.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.