Milanović u Briselu odgovorio novinarima: “A šta, Srbija nije pod ruskim pritiskom? BiH se mora urediti unutar sebe”

U Briselu je počeo sammit NATO-a na kojem će čelnici 30 država članica saveza raspravljati o ruskoj invaziji na Ukrajinu.

Na sammitu sudjeluje i hrvatski predsjednik Zoran Milanović.

“Spominjala se regija, Bosna i Hercegovina kao zemlja koja je navodno ugrožena, Moldavija, Gruzija, ali nisu se spominjali Srbija i Kosovo”, rekao je nakon sastanka Milanović pa nastavio:

“Dakle, Srbija je zemlja koja nije istočno krilo, koja je zapravo u srednjoj Europi. Imaju izbore za nekoliko dana i imam dojam da je već dugo u krizi identiteta i da teško shvaćaju da su oni Rusiji ipak tek fusnota.

Srbija je NATO-u partner, isto kao i Bosna. Mora imati jasnu zapadnu perspektivu, važno je da joj se jasno u ovoj situaciji ponudi pa ako shvati, shvati, ako ne shvati, ne shvati.

Još uvijek četiri članice nisu priznale Kosovo, predložio sam da Kosovo integriramo, da to konačno postane jedna zaokružena država”, kazao je Milanović.

Na pitanje novinara je li što rečeno detaljnije o BiH koja je zemlja pod ruskim pritiskom, rekao je: “A šta, Srbija nije pod ruskim pritiskom? Ako želi taj pritisak, neka bude pod njim.

A BiH se mora urediti unutar sebe jer nema niti približno jedinstven glas o ovom pitanju”.

Podsjećamo, vezano za izborni zakon u BiH, Berlin, Amsterdam i Stockholm protivili su se spominjanju “konstitutivnih naroda” u Bosni i Hercegovini u dokumentu EU-a, kazao je hrvatski predsjednik Zoran Milanović i istaknuo da ubuduće treba blokirati svaki sličan dokument u kojom se ne navodi to načelo.

Vijeće za vanjske poslove Europske unije usuglasilo je u utorak tekst “Strateškog kompasa” koji se tiče sigurnosnog aspekta Europske unije i u kojem se spominja BiH.

Premijer RH Andrej Plenković kazao je u utorak da je na prijedlog Hrvatske uvrštena referenca na konstitutivne narode i “sve ono što je propisano Ustavom BiH” i da se nada kako će se to “reflektirati na daljnje razgovore između političkih stranaka u BiH kako bi se postiglo rješenje i kompromis o Izbornom zakonu”.

Milanović je novinarima u srijedu izjavio da je hrvatska diplomatija sa sastanka vijeća “prvi put otišla nepodvijenog repa”.

“Drago mi je, ne znam zašto je trebalo toliko dugo”, rekao je Milanović u Vinkovcima gdje je sudjelovao na 15. obljetnici ustrojavanja Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske.

“Znam da se hrvatska diplomatija morala oznojiti da postigne tako malu stvar. Dobro je da su to konačno iskamčili jer znam kakve su otpore imali i od koga – i od Berlina i od Amsterdama i od Stockholma”, istaknuo je Milanović.

“Tim ljudima treba objasniti – ako ne razumiju neka maknu prste od toga. Hrvatska ne komada BiH i ne priprema nikakvu agresiju. A bogami ni Srbija, a ni Rusija jer ne može“, dodao je.

Milanović je kazao i da je Hrvatska do sada trpjela “svinjarije iz Bruxellesa”, odnosno “potpuno zatiranje Dejtonske formule”.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.