Miletić tvrdi da 25 policajaca rasparčava drogu u svojim kafićima u Sarajevu, stigao mu odgovor ministra Katice

Arijana Memić, nezavisna zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo nedavno je podnijela inicijativu kojom se predlaže zabrana boravka u kafićima policijskim službenicima tokom radnog vremena, osim po službenoj dužnosti. Uslijedio je oštar odgovor predsjednika Sindikata policijskih službenika, državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo Viktora Ćatića, a nedugo zatim i Ćatić je dobio odgovor od ministra unutrašnjih poslova KS, Admira Katice. Usput, Katica je, govoreći o radu policije, naglasio i da su ozbiljno shvaćene izjave delegata Zlatka Miletića u Pressingu kada je rekao da “najmanje 25 sarajevskih policajaca drži ugostiteljske objekte u kojima se rasparčava droga.”

Ćatić je Memić, između ostalog, poručio kako neće dozvoliti da se nameću “getoizacijske odluke kada je u pitanju konzumiranje ili ugrožavanje osnovnih ljudskih prava policajaca.” Osvrnuo se i na dio prijedloga Arijane Memić koji se odnosio na otvaranje menzi ili kantina za policajce.

“Ako smatrate da je uredu da policijski službenik koji je udaljen od matične organizacione jedinice i po dvadeset kilometara i više mora u istoj koristiti pauzu i kada nije u mogućnosti za obrok ili da mu se omogući radnička menza iz socijalističkog sistema ili da poslije posla ne smije svratiti i kupiti sebi i porodicu namirnice ili pristojan obrok, onda ste u grdnom problemu sami sa sobom”, napisao je Ćatić.

Potom je Katica naglasio da stavovi izneseni u navedenom tekstu, nisu stavovi „sarajevske policije“, već predsjednika Sindikata policijskih službenika, državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo (KS) Viktora Ćatića i članova koje on zastupa.

“MUP Kantona Sarajevo i ja kao ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo ozbiljno i odgovorno pristupamo svakoj inicijativi zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo i profesionalno analiziramo mogućnost njihove realizacije.

Na isti način bit će tretirana i inicijativa zastupnice Arijane Memić i razmotreni svi navedeni aspekti i mogućnost njihove implementacije.

Za dobre i kvalitetne inicijative, koje su u interesu naših građana, ali i unaprjeđenja rada policije, uvijek smo otvoreni”, započeo je.

Dodao je kako MUP Kantona Sarajevo neće donijeti nijednu odluku koja bi narušavala osnovna, ljudska prava policijskih službenika i bila suprotna zakonskim odredbama.

Istovremeno, rekao je da svaku kritiku na rad ozbiljno shvataju i smatraju je polazištem za promjene, pozitivne pomake i unapređenja u radu policije.
Ozbiljno će se ispitati svi navodi o načinu korištenja pauza od strane policijskih službenika i eventualne zloupotrebe, te poduzeti adekvatne mjere ukoliko se utvrdi da ih je bilo.

“Čvrsto sam uvjeren da u redovima policije MUP-a Kantona Sarajevo rade časni, pošteni i profesionalni policijski službenici koji ponosno nose svoju uniformu i štite građane.

Istovremeno, u interesu građana, ali i MUP-a Kantona Sarajevo je da identifikuje i sankcioniše i one koji to nisu i to ćemo i učiniti.

Zahvaljujem se Sindikatu policije Kantona Sarajevo sa kojim imamo izvrsnu saradnju i sa kojim smo uspješno pregovarali i potpisali novi Kolektivni ugovor za policijske službenike, te koji podržava sve projekte MUP-a Kantona Sarajevo.

Siguran sam da ćemo i po ovom pitanju naći najbolje rješenje”, napisao je Katica.

Naglasio je i da ozbiljno shvataju izjave državnog delegata Zlatka Miletića o tome da „najmanje 25 sarajevskih policajaca drži ugostiteljske objekte u kojima se rasparčava droga“, koje je izrekao u Pressingu na televiziji N1.

VEZANI TEKST: Nekadašnji prvi čovjek FUP-a Zlatko Miletić šokirao tvrdnjom: “Najmanje 25 sarajevskih policajaca drži ugostiteljske objekte u kojima se rasparčava droga”

Istaknuto je da su ovo vrlo ozbiljne tvrdnje koje moraju biti detaljno provjerene, kao i to da će MUP Kantona Sarajevo i Uprava policije tim povodom izvršiti adekvatne provjere ovih navoda.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.