Milioni u SAD su tražili milost za vozača koji je dobio 110 godina zatvora. Skinuto mu 100

Globus Posljednje Vijesti

Pomilovan je vozač kamiona Rogel Aguilera-Mederos (26) koji je u SAD-u osuđen na 110 godina zatvora nakon što je cestom jurio brzinom od preko 130 kilometara na sat i prouzrokovao nesreću u kojoj su poginule četiri osobe.

Guverner Colorada Jared Polis jučer je objavio da je Rogel Aguilera-Mederos pomilovan i da će služiti 10-godišnju kaznu i imat će pravo na uvjetni otpust 30. decembra 2026. godine.

Polis je prvobitnu kaznu nazvao “vrlo netipičnom i nepravednom”.

Rogel Aguilera-Mederos vozio je kamion u Lakewoodu u Coloradu kada se 25. aprila 2019. zabio u dvadesetak vozila, uključujući četiri druga šlepera.

Udar kamiona u ostala vozila izazvao je ogromnu eksploziju.

U nesreći su poginule četiri osobe, Doyle Harrison (61), William Bailey (67), Miguel Angel Lamas Arrellano (24) i Stany Politano (69). Još šestero prevezeno je u bolnicu zbog povreda.

Aguilera-Mederos je tvrdio da su kočnice u njegovom kamionu otkazale i da je izgubio kontrolu, ali tužitelji su na sudu tvrdili da je mogao poduzeti korake da spriječi nesreću. Kazali su da je donio niz loših odluka koje su dovele do nesreće.

“Nije namjeravao nikoga povrijediti”

Odbrana je tvrdila da Aguilera-Mederos nije znao da mu se kočnice dime i da neće moći zaustaviti kamion. Dodali su da nije namjeravao nikoga povrijediti.

“Da sam mogao birati, ne bih odredio tu kaznu”, rekao je sudac nakon što je Aguilera-Mederos osuđen.

Peticiju za pomilovanje na stranici change.org u ovom trenutku je potpisalo preko 5 milona ljudi.

Aguilera-Mederos nije imao krivični dosje, a zvaničnici su rekli da u vrijeme nesreće nije bio pod utjecajem alkohola i droge.

Leave your vote