Milorad Dodik i Nermin Nikšić se oglasili nakon sastanka u Istočnom Sarajevu, evo šta je dogovoreno

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik obratio se javnosti na konferenciji za medije nakon sastanka koalicije na državnom nivou koji je održan u Istočnom Sarajevu te se osvrnuo na rezultate razgovora koji su vođeni između SNSD-a, HDZ-a i Trojke. Kako je naglasio Dodik, partneri na državnom nivou dogovorili su nekoliko stvari, a najvažnije od svega je onaj dio koji se tiče izglasavanja novog ministra finansija kojeg je predložio SNSD.

“Dogovorili smo se da danas održimo sjednicu Predstavničkog doma na kojoj ćemo potvrditi Zakone o VSTV-u, Zakon o ombudsmanu i Zakon o pristupu informacijama te izabrati novog ministra finansija u Vijeću ministara (Srđan Amidžić) i potvrditi izbor zamjenika i člana Kolegija.

Sutra na sjednici Vijeća ministara bit će potvrđeni prijedlozi Zakona o Sudu BiH, Zakon o organizaciji tržišta vina i utvrdit će se Zakon o strancima te uputiti Predstavničkom domu Parlamenta BiH.

Sve to će biti potvrđeno na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH koja će se održati 30. augusta”, poručio je Dodik.

Ističe kako je cilj u svemu da se odblokiraju procesi na državnom nivou.

“Radi se o tome da na ovaj način deblokiramo ono što je bilo potrebno i možemo biti spremni dočekati nove razgovore i dati šansu BiH da dobije pregovarački status sa Evropskom unijom što je zajednički cilj ove grupe ljudi”, zaključio je Milorad Dodik.

Pored Milorada Dodika, Dragana Čovića i Nermina Nikšića, sastanku u Istočnom Sarajevu prisustvovali su brojni političari uključujući Sašu Magazinovića i Nerina Dizdara (SDP), Edina Fortu, Predraga Kojovića i Sabinu Ćudić (NS), Elmedina Konakovića i Denisa Zvizdića (NiP) te Nenada Nešića (DNS).

Sastanak dolazi u jeku nove krize na državnom nivou i to nakon što je vlast u RS-u usvojila zakone kojima odbacuje primjenu odluka Ustavnog suda BiH te odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta – prenosi Klix.

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić je nakon sastanka vladajuće koalicije na državnom nivou kazao da je zadovoljan što su nastavili raditi ono što su se dogovorili na prethodnom sastanku.

Nikšić je kazao da će dinamika biti takva da će danas biti održana sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH, zatim sutra Vijeća ministara, a da će nakon toga uslijediti hitne sjednice Doma naroda i Predstavničkog doma.

“Potvrda da ova Parlamentarna većina želi raditi na ispunjavanju uslova za članstvo u EU, siguran sam da će to partneri iz EU prepoznati i da ćemo imati zamah na ovom putu”, kazao je Nikšić.

Najavio je da će nastaviti sa do sada uspostavljenom dinamikom onoga što su dogovorili, ispoštovali i uradili i da će sljedeći sastanak biti za 15 dana gdje će biti sumirano ono što je urađeno.

“Danas svi pokazali interes da radimo na boljitku i stvaranju boljih uslova za sve građane u BiH, svaki dogovor je još jedan iskorak na tom planu.

Siguran sam da ovo što radimo nema alternativu”, zaključio je Nikšić.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.