Milorad Dodik jako burno je reagovao: Denis Bećirović manifestuje podaničku svijest, ni Bošnjaci ovakvu BIH uskoro neće željeti

Nakon što je član Predsjedništva BiH Denis Bećirović pozvao Evropsku uniju da uvede oštrije sankcije Miloradu Dodiku, stigao je odgovor od predsjednika Republike Srpske.

“Denis Bećirović mnogo bolje i uspješnije razgrađuje BiH nego bilo ko drugi.

Ona se nalazi u stanju u kakvom jeste upravo zbog avanturista i politikanata poput Bećirovića”, napisao je Dodik.

Kako je rekao, poziv na sankcije je krik nemoći da se argumentima razgovara s onima s kojima ne dijeliš mišljenje.

“Podanička svijest koju manifestuje Bećirović pokazuje da je potpuno nebitno ko je bošnjački član Predsjedništva.

Svi bi da drugi, i to silom, završe ono što bi oni željeli. Tu i takvu BiH uskoro neće željeti ni Bošnjaci”, napisao je Dodik na Twitteru.

Tokom sastanka s grupom koju čine predstavnici 27 zemalja članica Evropske unije, Bećirović je ukazao da se radi o opasnom političaru koji neskriveno ugrožava Dejtonski mirovni sporazum te prijeti nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine, a time i miru i sigurnosti.

“U pitanju je političar koji krši Ustav BiH, dovodi u pitanje zakone države Bosne i Hercegovine, ne poštuje Ustavni sud BiH, glorificira i odlikuje pravosnažno presuđene ratne zločince te zagovara projekt velike Srbije koji su osudili i najviši sudovi Ujedinjenih nacija”, naveo je Bećirović.

Deblokiranje određenih finansijskih sredstava Evropske unije separatističkom predsjedniku bh. entiteta RS koji otvoreno provodi antidržavnu i antizapadnu politiku, kaže Bećirović, predstavljalo bi užasno loš potez nagrađivanja antidejtonske i antievropske politike.

Podsjetimo, na jučerašnjoj press konferenciji u Mostaru Milorad Dodik je istakao da je pozitivno što njegovi partneri iz državne vlasti na međunarodnoj sceni lobiraju i zalažu se da se RS-u deblokiraju finansijska sredstva.

“Meni je drago da je i ministar Konaković o tome govorio u Evropi i na javnoj sceni, da se to mora.

Ta sredstva su na neki način zarađena činjenicom da smo rješavali neka pitanja.

Ne postoji nijedno davanje da nešto nije uslovljeno. Zato to treba i biti odblokirano”, rekao je Dodik.

Podsjetimo, Bećirović je razgovarao s članovima Radne grupe za regiju zapadnog Balkana (COWEB) koje je pozvao da, po uzoru na Sjedinjene Američke Države i Ujedinjeno Kraljevstvo, uvedu mnogo oštrije sankcije prema Dodiku.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.