Milorad Dodik javno progovorio o odnosu sa liderom SDA: “Zvali su me Bakirovi prijatelji i molili da ga ne ostavim na cjedilu”

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik kazao je nakon potpisivanja sporazuma o formiranju vlasti na državnom nivou da je uložen ozbiljan napor i ozbiljna brzina za postizanje sporazuma.

“Dakle, mislim da je uložen ozbiljan napor, ozbiljna brzina, i uvažavanje partnera koji su došli u ovo sve, to je podrazumijevalo nekoliko osnovnih dokumenata, usvajanje važnih dokumenta za funkcionisanje budžeta, razvojnih planova i deblokada planova.

Mislim da smo dobro izabrali dan, kada Bosna i Hercegovina treba da dobije kandidatski status”, kazao je Dodik.

Poručio je da postoje razlike, da niko nije napustio svoje pozicije i rekao da će se nastaviti baviti pitanjima saradnje, te da Bosna i Hercegovina ima plan reformi za odbranu i saradnju sa NATO-m koji će nastaviti raditi.

Isatako je da su pregovarači iz Osmorke bili uporni u nastojanju da osiguraju svoje pozicije i interese, ali i jednako fleksibilni te da je neobično brzo se došlo do konsenzusa

“Ne sumnjivo da postoji saradnja sa NATO-om, nesumnjivo da je rečeno u dokumentu da to ne prejudicira proširenje i nesumnjivo da će odluka o pristupanju Bosni i Hercegovine NATO-u biti donesena u Bosni i Hercegovini.

HDZ ima svoje pozicije oko NATO i misli da treba, Osmorka misli da treba, mi mislimo da ne treba i ništa nismo dodavali ni oduzimali iz programa reformi”, kazao je Dodik o putu ka NATO.

Rekao je da primijeti ozbiljnu razliku u odnosu na pregovore sa SDA, i da sa SDA nije bilo nikakvih sporazuma, programskih i drugih načela osim što su se dijelile pozicije, a da ovaj put postoje programska i druga načela.

Rekao je da želi zahvaliti ljudima iz koalicije Osmorka i to da su imali dovoljno širine da se dogovore i da po prvi put uopće postoji potpisani sporazum.

“Sad imamo sjajne stvari, imamo neke dogovore , da se deblokiraju institucije, da se poštuju procedure, da je Ustav glavni dokument koji će opredijeliti sve, pa i dogovore oko obrazovanja koji će osigurati prolaznost diploma.

Sve je to daleko kvalitetnije, ste može da potvrdi i Dragan. Prošli put smo imali samo pozicije, sada smo potpisali neka programska načela, evropsku opredijeljenost”, kazao je Dodik.

Podvukao je da su to neke kvalitete koje treba prepoznati i da ne brani bilo čiju poziciju, ali da je zadovoljan što učestvuje u ovom procesu.

“Mislim da smo uspjeli napraviti dobar sporazum i potpisali, ovo je dobra vijest za Bosnu”, podvukao je Dodik – prenosi Klix.ba.

O odnosu sa Bakirom Izetbegovićem kazao je da mu je on poručivao da on njega mora napadati, a ako ga ne napada da je onda u lošoj poziciji.

“Za Osmorku me niko nije zvao. Kad je bilo oko Osmorke zvali su me Bakirovi prijatelji sa strane i molili da ga ne ostavim na cjedilu,” rekao je Dodik.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.