Milorad Dodik nakon sastanka Brdo-Brijuni: Šefik Džaferović je neopravdano optuživao Srbiju i Hrvatsku

Događaji Posljednje Vijesti

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik ocijenio je da je Bosna i Hercegovina u debelo zamrznutom statusu kada je riječ o integracijama u EU, a prokomentarisao je i ostale teme sa sastanka lidera procesa Brdo-Brijuni.

Dodik, koji je učestvovao na današnjem sastanku lidera procesa Brdo-Brijuni, rekao je da je bilo riječi i o BiH i izazovima, te o zastojima u političkom razvoju.
Dodik je govorio o izbornom zakonodavstvu u BiH ocijenivši da je propao dogovor o reformi Izbornog zakona jer se nisu uspjeli usaglasiti predstavnici Bošnjaka i Hrvata.

Navodi da je ključno pitanje na sastanku bilo proširenje EU.

“Proširenje ne zavisi od nas i u EU ima značajan broj zemalja koje su protiv rješenja”, kaže Dodik.

On je naglasio da Predsjedništvo BiH nije imalo konsenzus o nastupu na sastanku lidera.

“Šefik Džaferović je neopravdano u svoje ime optuživao Srbiju i Hrvatsku, ali to je njegov stav, a ne Predsjedništva. Nismo uspjeli da dođemo do konsenzusa, jer da jesmo došao bi jedan član Predsjedništva i iznio naš stav”, kaže Dodik.

On je naveo da je forum obilježio deset godina procesa u kojem su jasno postavljeni kriterijumi, da zemlje koje su ušle u EU sa bivšeg jugoslovenskog prostora i one koje to pretenduju plus Albanija moraju da se dogovaraju kako da se pomažu.

“Došli smo do Deklaracije koja upravo promoviše značaj tih 10 godina, kao i činjenice da se osvrnemo na proces pridruživanja EU i da se pokrene taj proces, koji je u desetogodišnjem zastoju”, kaže Dodik.

On je napomenuo da su predstavnici Prištine insistirali gotovo dva sata na “rješenjima koji miniraju proces”.

“Bilo i riječi o nepromjenljivosti granica i da to bude u skladu sa onim što priznaje UN i što je u skladu sa međunarodnim pravom, ali su to odbili ovi iz Prištine. Priština je insistirala da se navede ‘Republika Kosovo’ što nije moglo da bude prihvaćeno”, rekao je Dodik.

Na sastanku lidera članica Brdo-Brijuni procesa na Brdu kod Kranja danas su usvojeni zaključci kojom se potvrđuje predanost procesu i istaknuto je da je proširenje EU na zemlje regiona geopolitička nužnost.

Osim Dodika, na samitu su učestvovali i članovi Predsjedništva Šefik Džaferović i Željko Komšić, predsjednici Srbije Aleksandar Vučić, Slovenije Borut Pahor, Sjeverne Makedonije Stevo Panderovski, Crne Gore Milo Đukanović, Albanije Ilir Meta, Hrvatske Zoran Milanović, te Kosova Vjosa Osmani.

Inicijativu Brdo-Brioni pokrenule su 2010. godine Slovenija i Hrvatska u nastojanju povećanja povjerenja između zemalja u regionu i pomoći i njihovom pridruživanju EU.

Leave your vote