Milorad Dodik nakon sastanka sa koalicionim partnerima: “Bilo kakvo poduzimanje mjera protiv RS-a nas dovodi do toga da donosimo mjere za koje mislimo da su adekvatne”

Lider SNSD-a Milorad Dodik obratio se javnosti nakon sastanka sa koalicionim partnerima koji je održan u Narodnoj Skupštini RS-a nakon čijeg obraćanja su uslijedili i pojedinačni komentari predstavnika drugih stranaka koje čine vlast u tom entitetu.

Sastanku su prisustovali predstavnici SNSD-a, Socijalističke partije, Ujedinjene Srpske, DEMOS-a, NPS-a i NDP-a koji su ranije potpisali novi koalicioni sporazum do 2026. godine nakon što je lider SNSD-a i predsjednik RS-a Milorad Dodik pozvao na formiranje široke koalicije kao “odbrambenog mehanizma”.

Željka Cvijanović, predsjedavajuća Predsjedništva BiH također je prisustvovala današnjem sastanku u Banjoj Luci ispred delegacije SNSD-a.

Partneri su danas konstatovali da je ponašanje pojedinih ambasadora u BiH “bezobrazno” poručivši da RS ima svoj put.

Koalicioni partneri su danas analizirali odnose na državnom nivou.

“Apsolutno RS ima snažnu koaliciju i veoma ujedinjenu. Nema niti jednog izazova koji bi mogao destabilizirati RS, ona fiskalno funkcioniše i razvija se.

RS nije u krizi i izvršava sve svoje obaveze i sa početkom mjeseca završene su sve isplate prema budžetskim korisnicima.

Odvajamo značajan broj sredstava za nove razvojne projekte i povećali smo naš rejting na međunarodnom listingu na B++ stabilno što znači da je potrebno i moguće podržati finansijske operacije”, objasnio je Dodik.

Smatra da su vremena ekonomski neizvjesna, ali da je zabilježena najviša stopa pokrivenosti uvoza izvozom.

Državna imovina bila je danas glavna tema susreta vladajuće koalicije u RS-u.

“Za nas je to neupitno. Imovina je regulisana Dejtonom i za nas je to pitanje riješeno iako ima pokušaja da se ustavno-pravna struktura uruši na štetu RS-a”, kazala je zamjenica predsjednika Demosa Spomenka Stevanović – javlja Klix.ba.

Predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić kazao je kako se radi na jačanju “pozicije” RS-a na međunarodnom planu.

Predsjednik Narodne skupštine RS-a Nenad Stevandić tvrdi da je RS operativnija od vlasti u Federaciji BiH te da je crvena linija državna imovina i “o tome nema rasprave”.

“Republika Srpska nikada nije imala toliko veliku međunarodnu reprezentaciju, ne zato što nema karakter već zato što se bori za svoja prava. Ja vam mogu reći šta nezvanično dobivam, da su potpuno svjesni da je kriza stvorena vještački u kancelariji OHR-a.

Mi knjižimo imovinu i nećemo odustati i naći ćemo pravne mehanizme. Oni koji osporavaju investicije, oni to osporavaju jer im je neko govorio da stvaraju krize. Oni koji su stvorili te uslove morat će ih sami riješiti. Mi imamo dovoljno strpljenja i pameti da to uradimo”, kazao je Stevandić.

Tvrdi da RS bez imovine ne postoji, ali da će se imovina braniti te da će se nastaviti ignorirati odluke Ustavnog suda BiH.

“Među nama je dogovoreno da se o imovini ne može razgovarati, to je završeno. To je regulisano Ustavom, oni koji su se uvalili u to blato neka rješavaju kako znaju.

Bilo kakvo poduzimanje mjera protiv RS-a nas dovodi do toga da donosimo mjere za koje mislimo da su adekvatne.

Ne želimo da rješavamo pitanja koja su riješena Dejtonom. Naše pitanje je kako vratiti ono što je RS-u uzeto Dejtonom. Vidimo jedinu mogućnost u tome da se vratimo izvornom slovu Dejtona i da ćemo u tome kreirati naše politike”, zaključio je Dodik.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.