Milorad Dodik “opalio kontru” partnerskom HDZ-u, šta će na ovo reći Dragan Čović: “Nisam za prolongiranje izbora”

Predsjednik SNSD-a i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik je poručio da je protiv prolongiranja Općih izbora. Ovo je izjavio danas nakon sjednice Predsjedništva SNSD-a u Banjoj Luci.

“Protiv sam prolongiranja izbora i oni trebaju biti održani. Iskustvo lokalnih izbora je pokazalo da je bilo više štete nego koristi od prolongiranja”, istakao je.

Za podsjetiti je predsjednik HDZ-a Dragan Čović, koalicioni partner SNSD-a, smatra da nema uslova za održavanje izbora, jer nisu dogovorene izmjene Izbornog zakona. Centralna izborna komisija (CIK) je nedavno raspisao izbore.

Dodik je poručio da SNSD neće potpisati zajedničku izjavu kojom će se obavezati na učešće u pregovorima za izmjene Izbornog zakona, a za koju se pretpostavlja da će je inicirati predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel.

“Koliko sam razumio, čuo sam da će doći visokopozicionirani ljudi Evropske unije i tražit će da potpišemo izjavu da ćemo nakon izbora raditi na izbornoj reformi. Da li oni to prejudiciraju pobjednike? Mi nećemo pristati na taj aranžman”, naglasio je Dodik.

Kako je kazao, nije spreman raditi šarade takve vrste.

“Ne preuzimamo nikakve nove obaveze”, dodaje.

Istakao je da izjavu neće potpisati i ako zaista se desi Michelova posjeta Bosni i Hercegovini, kako je to ranije danas objavljeno. Tvdi da je SNSD imao sedam prijedloga za izmjene Izbornog zakona te da niti jedan nije prihvaćen.

“Učestvovat ćemo u onome za šta mislimo da je korisno, a to je da je mandat pripada stranci. Ne da bude jurnjava za poslanicima. Stranka sa svoje liste utvrđuje kandidate. Stranka vodi izbore, a ne pojedinci”, konstatovao je Dodik.

Govoreći o radu institucija državne vlasti, izjavio je da je “javna tajna” da su u Obavještajno-sigurnosnoj agenciji Bosne i Hercegovini (OSA) “ratne strukture AID-a”. Smatra da je to slučaj i u nekim drugim državnim institucijama.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.